Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

MADE IN TAIWAN:

HEERLIJK FIETSEN IN DE TROPEN!

lekker fietsen

comfy overnachten

alle tropische diversiteit

Deze foto's zijn merendeels gemaakt tijdens de eigen verkenning, zonder gasten; in de groepstochten is het bagagevervoer door de volgwagen.

'Made in Taiwan', wie kent het niet als synoniem voor goedkope produktie uit het verre oosten? Intussen is dit achterhaald door 'Designed in Taiwan' - het land is wereldwijd no.3 in patentregistraties - en wat blijkt ook prachtig ontworpen? Fietsroutes! Alleen al voor het 'rondje eiland' (900 km) heeft de regering ruim 30 miljoen euro besteed, om het fietsers naar de zin te maken.

Tropisch en onbezorgd fietsen in Taiwan

We kunnen met recht zeggen geen tropische bestemming te kennen waar het zo heerlijk, ongecompliceerd fietsen is. De natuur is overweldigend mooi en divers. De wegen aan de oostkust en in het binnenland zijn - in tegenstelling tot die aan de westkust - verkeersluw, of zelfs helemaal stil. Het asfalt loopt vrijwel voortdurend als een biljartlaken. De accommodaties voldoen ruimschoots aan westerse standaarden en liggen vaak op prachtige lokaties. Eten en drinken zijn overal verkrijgbaar, de avondmarkten zijn een bedwelmende mengelmoes van geuren en smaken. En de mensen zijn misschien wat minder 'exotisch' dan in veel andere Aziatische landen, ze laten je wel op een hoffelijke manier merken dat je heel welkom bent.

Het traject waar we uiteindelijk op zijn uitgekomen is iets zwaarder dan we hoopten, een dag met duizend hoogtemeters kan een uitdaging zijn. Maar voor die inspanningen krijg je zoveel terug, dat we volmondig zeggen: 'Designed and Made in Taiwan: heerlijk fietsen in de tropen!'

En ja, de Taiwanezen denken er zelf anders over, maar: voor hoe lang kun je het oorspronkelijke Taiwan nog bezoeken, voordat China invalt en overheerst?

De 47 gasten die met ons zijn meegeweest in de afgelopen drie tours hebben enorm genoten (zie de reviews onderaan)!

TOUR DATUM

Op 17 november 2024 heten we onze gasten welkom in Taipeh, op 29 november nemen we daar afscheid.

KM

Het totaal aantal fietskilometers ligt rond de 750.

GROEPSGROOTTE

De groepsgrootte bedraagt minimaal 10 en maximaal 18 deelnemers.

PRIJS

Deelname aan de tocht kost 2.395 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 595 euro hoger.

Route fietsreis Taiwan

Dagen 1-2: welkom in Taipeh, het bedrijvige hart van Taiwan. Het National Palace Museum is een 'must', net als een van de drukke avondmarkten. Op dag 2 maken we een city tour over een labyrint van (rustige) fietspaden.
Dag 3-5: om vanuit de mooiste kant bij Hualien aan de oostkust uit te komen, trekken we drie dagen door het binnenland. Op dag 3 eerst een transfer Taipeh uit. Ruim 40 km flink fietsen brengt ons daarna in Baling. Op dag 4 dalen we lang af, schitterend, om vervolgens te klimmen naar Wuling Farm op 2.000 meter. 50 km daarvan zijn voor iedereen prima te doen, de laatste 25 km zijn meer voor de liefhebbers. Op dag 5 dalen we af naar zeeniveau, na een korte transfer. 75 km leiden je door telkens wisselende fauna en flora, met als klapstuk de Taroko Gorge. Wie de inspanning opzoekt, kan er een kleine 30 km (met klimmen) aan toevoegen.
Dag 6: rustdag nabij Hualien, aan de voet van Taroko National Park. Een wandeltocht in het nationale park doet Taroko het meeste recht.
Dag 7-8: de oostkust, door iedereen bestempeld als een paradijs voor fietsers. Op een klim in het begin na, 180 vrijwel vlakke kilometers. Met onderweg een overnachting in Fengbin, eindigen we bij de Zhiben Springs: het welverdiende comfort van een thermaal bad.
Dag 9-12: vier dagen door de East Rift Valley, naar Hualien. Niet over de wat drukkere weg no.9, want we nemen uiterst stille parallelweggetjes: Taiwan op z'n mooist. Na 90 km (Chishang, de rustieke plek waar we een rustdag nemen; met een schitterend plaatselijk rondje door de rijstvelden), 90 km (RuiSui Hot Springs) en afsluitend 70 km komen we aan in Hualien.
Dag 13: met de trein terug naar Taipei, zo'n 3 uur. Nagenieten en afscheid nemen.

Praktische informatie voor je fietsreis Taiwan

Fiets meenemen of fietsverhuur

Alle fietsen zijn geschikt in Taiwan, zelfs racefietsen. Alleen op dag 10 is een stuk van 15 km onverhard, verder ligt overal perfect asfalt.

In Taipei worden zeer goede fietsen verhuurd, bijv. randonneurs met dunne banden. Niet voor niks is Taiwan het thuisland van Giant en vele andere fietsen. Reken op ongeveer 15 euro/dag, we kunnen de fietshuur voor je regelen.

Het verkeer tijdens je fietsreis Taiwan

De wegen zijn ruim bemeten en verkeersluw. Langs de oostkust is de route no.11 vrijwel vlak. In het binnenland en in de East Rift Valley is het meer klimmen, maar het aantal hoogtemeters overstijgt op een dag zelden de 1.000.

Beste reistijd

November valt onder de beste maanden om in Taiwan te fietsen. De temperaturen liggen nachts tegen de 20 C, overdag tegen de 25 C. Op hoogte is het vanzelfsprekend koeler. De kans op tyfonen is gering in deze maanden, maar Taiwan is een nat, tropisch land. Dus je kunt naast zon ook regen verwachten.

Praktische zaken

We overnachten in (zeer) goede hotels, een aantal zelfs met eigen thermale baden.
Het Taiwanese eten is een smakelijke mengeling van de Chinese, de Japanse en de eigen keuken.
Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je uit een land met gele koorts risico komt. Er worden verder geen vaccinaties aangeraden voor een kort verblijf als het onze.
Malariarisico is er niet.
Voor Taiwan is geen visum vereist. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn, zeker in een modern land als Taiwan.

Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen in goede tot zeer goede hotels
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants
  3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel deelnemers vervoert
  4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats Taipeh
  5. alle entreegelden

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecaniciën en soigneur. Deze optie kost eenmalig 155 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn directe vluchten naar Taipeh, van KLM en China Airlines. Cathay Pacific met 1 tussenstop is bijvoorbeeld ook prima.

Collega-organisatie Asian Way of Life (AWOL) - met wie we veel samenwerken - kan de vluchten voor je regelen, inclusief het vervoer van de fiets.

Heb je belangstelling voor deze tocht?
tropicalcyclist.contact@gmail.com
Abonneren
Abonneren op
guest

3 Comments
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Jos Nijman
Jos Nijman
4 jaren geleden

TAIWAN.
Wat een prachtige tocht heeft Tropical Cyclist uitgezet op Taiwan. Wij zijn op veel tochten met Pascal mee geweest maar met het klimmen der jaren, vallen de reizen op hoogte ons te zwaar, daarnaast zijn we ook nooit echte ‘berggeiten’ geweest, toch vinden wij het heerlijk alle dagen een fysieke inspanning te doen. In Taiwan kom je niet hoger dan 2600 meter en om daar te komen moet je wel een inspanning doen maar altijd wacht de beloning. Pascal heeft daarnaast gezorgd voor prima hotels, onderweg krijg je genoeg gelegenheid de reserves weer aan te vullen en in de avonden werden we keer op keer verrast met een heerlijke maaltijd. Tropical Cyclist omschrijft de fietstocht terecht als een comfort reis. Daarnaast was het leuk om te zien dat in Taiwan ook E-bikes te huur zijn en dat bood diverse fietsers de mogelijkheid om nu samen met hun partner in Taiwan te genieten. Dus wil je een keer samen fietsen of wordt het klimmen je te zwaar, behoord het huren van een E-bike tot de mogelijkheid. Taiwan in veel opzichten meer dan de moeite waard!
Lia en Jos Nijman

Karin Vermaak
Karin Vermaak
4 jaren geleden
Score: :
     

Tropisch Taiwan, deze tocht deed zijn naam eer aan! Een geweldige fietstour, veelzijdige locaties; kusten, bergen, rijstvelden. In de 2 steden die we aandoen cultuurrijke tempels, markten .. Prachtige natuur; flora en fauna in overvloed ! Vriendelijke mensen, heerlijk eten! Fijne accommodaties, na elke dag weer een verrassing waar je terecht kwam. En last but not least onder begeleiding van een profi organisator!
Ik raad deze tocht warm aan!

Lydia
Lydia
4 jaren geleden
Score: :
     

Mijn eerste gedachte toen ik deze reis boekte was, dit is een makkelijke en luxe reis. Hotels, bijna alles asfalt, een ‘instapreisje’. Ik moet hierbij vermelden dat ik bij de andere reizen van Pascal meestal een van de jongsten was (en blijf), en ik ben behoorlijk fit. Gelukkig was het niveau van fietsen pittiger dan ik had verwacht, en was het een alles-behalve-saaie tocht! De afwisseling was perfect: klimmen en mega-mooi afdalen in de tropische, groene bergen, windje mee (en tegen!) langs de kust, dan door de rijstvelden en nogmaals slingerend door de bergen maar dan de echt rustige wegen. Voor het eerst een fiets gehuurd in plaats van meegenomen en dat was prima. Er werd een extra rekje gemonteerd om een tas aan te bevestigen zodat een regenjasje, pomp, extra bandje en natuurlijk de ‘rescue koekjes’ makkelijk mee konden.
De reizen van Pascal zijn altijd prima verzorgd; de ‘inwendige mensch’ krijgt de nodige aandacht onderweg, maar ook het avondeten is steeds verrassend en gevarieerd. De hotels zijn goed tot erg goed en maken deze reis heerlijk comfortabel.
Taiwan is een behoorlijk westers land met een ‘oosterse inslag’ (kleine winkeltjes, overal eettentjes, drukke night markets). De mensen zijn erg vriendelijk, je hoeft niet direct bang te zijn voor je spullen, het is er schoon op straat. Er groeien diverse tropische vruchten, die lekkerder smaken dan bij ons. Als je geluk hebt hoor en zie je de apen in de bossen. De krekels maken een enorm ‘kabaal’. En op veel plekken spreken de mensen nauwelijks Engels en is het een leuke uitdaging een gesprekje aan te gaan met handen en voeten of Google translate.
Kortom, Tropisch Taiwan is echt een aanrader!