Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

MADE IN TAIWAN:

HEERLIJK FIETSEN IN DE TROPEN!

lekker fietsen

comfy overnachten

alle tropische diversiteit

De foto's zijn gemaakt tijdens de eigen verkenning, zonder gasten; in de groepstochten is het bagagevervoer door de volgwagen.

'Made in Taiwan', wie kent het niet als synoniem voor goedkope produktie uit het verre oosten? Intussen is dit achterhaald door 'Designed in Taiwan' - het land is wereldwijd no.3 in patentregistraties - en wat blijkt ook prachtig ontworpen? Fietsroutes! Alleen al voor het 'rondje eiland' (900 km) heeft de regering ruim 30 miljoen euro besteed, om het fietsers naar de zin te maken.

We kunnen met recht zeggen geen tropische bestemming te kennen waar het zo heerlijk, ongecompliceerd fietsen is. De natuur is overweldigend mooi en divers. De wegen aan de oostkust en in het binnenland zijn - in tegenstelling tot die aan de westkust - verkeersluw, of zelfs helemaal stil. Het asfalt loopt vrijwel voortdurend als een biljartlaken. De accommodaties voldoen ruimschoots aan westerse standaarden en liggen vaak op prachtige lokaties. Eten en drinken zijn overal verkrijgbaar, de avondmarkten zijn een bedwelmende mengelmoes van geuren en smaken. En de mensen zijn misschien wat minder 'exotisch' dan in veel andere Aziatische landen, ze laten je wel op een hoffelijke manier merken dat je heel welkom bent.

We waren op zoek naar een route in het verlengde van ons andere 'instapmodel', de Filipijnen: geen zware expeditie-achtige tocht, wel een comfortabele, tropische fietsvakantie. Het traject waar we uiteindelijk op zijn uitgekomen is iets zwaarder dan we hoopten, een dag met duizend hoogtemeters kan een uitdaging zijn. Maar voor die inspanningen krijg je zoveel terug, dat we volmondig zeggen: 'Designed and Made in Taiwan: heerlijk fietsen in de tropen!'

ROUTE FIETSVAKANTIE TAIWAN

Dagen 1-2: welkom in Taipeh, het bedrijvige hart van Taiwan. Het National Palace Museum is een 'must', net als een van de drukke avondmarkten. Op dag 2 maken we een city tour over een labyrint van (rustige) fietspaden.

Dag 3-5: om vanuit de mooiste kant bij Hualien aan de oostkust uit te komen, trekken we drie dagen door het binnenland. Op dag 3 eerst een transfer Taipeh uit. Ruim 40 km flink fietsen brengt ons daarna in Mungchi Resort, op 1.200 meter hoogte. Op dag 4 dalen we lang af, schitterend, om vervolgens te klimmen naar Wuling Farm op 2.000 meter. 50 km daarvan zijn voor iedereen prima te doen, de laatste 25 km zijn meer voor de liefhebbers. Op dag 5 dalen we af naar zeeniveau, na een korte transfer. 75 km leiden je door telkens wisselende fauna en flora, met als klapstuk de Taroko Gorge. Wie de inspanning opzoekt, kan er een kleine 30 km (met klimmen) aan toevoegen.

Dag 6: rustdag nabij Hualien, aan de voet van Taroko National Park. Een wandeltocht in het nationale park doet Taroko het meeste recht.

Dag 7-9: de oostkust, door iedereen bestempeld als een paradijs voor fietsers. Op een klim in het begin van dag 7 na, vrijwel vlak. Resp. 90 km (Shihtiping), 80 km (Dulan) en 35 km brengen ons bij Zhiben Springs, met je eigen thermale bad op het terras van je hotelkamer: een welverdiende rustmiddag.

Dag 10-12: drie dagen door de East Rift Valley, naar Hualien. Niet over de wat drukkere weg no.9, want we nemen uiterst stille parallelweggetjes: Taiwan op z'n mooist. Na 90 km (Chishang), 90 km (RuiSui Hot Springs) en afsluitend 70 km komen we aan in Hualien.

Dag 13: met de trein terug naar Taipei, zo'n 3 uur. Nagenieten en afscheid nemen.

FIETSEN TAIWAN, PRAKTISCH

We verwelkomen onze gasten in Taipeh op maandag 7 oktober en op zondag 20 oktober 2019.
We nemen afscheid op zaterdag 19 oktober en op vrijdag 1 november 2019.
De groepsgrootte bedraagt minimaal 8 en maximaal 18 deelnemers.
Alle fietsen zijn geschikt in Taiwan, zelfs racefietsen. Alleen op dag 10 is een stuk van 15 km onverhard, verder ligt overal perfect asfalt.

In Taipei worden zeer goede fietsen verhuurd, bijv. randonneurs met dunne banden. Niet voor niks is Taiwan het thuisland van Giant. Reken op ongeveer 10 euro/dag, we kunnen de fietshuur voor je regelen,

De wegen zijn ruim bemeten en eerder verkeersstil dan -luw.
Langs de oostkust is de route no.11 vrijwel vlak. In het binnenland en in de East Rift Valley is het meer klimmen, maar het aantal hoogtemeters overstijgt op een dag zelden de 1.000.
Oktober en november zijn zonder twijfel de beste maanden om in Taiwan te fietsen. De temperaturen liggen 's nachts rond de 20 C, overdag tussen de 25 en 30 C. Op hoogte is het vanzelfsprekend wat koeler. De kans op tyfonen is gering in deze maanden, maar Taiwan is een nat, tropisch land. Dus je kunt naast zon ook (warme) regen verwachten.

We overnachten in (zeer) goede hotels, een aantal zelfs met eigen thermale baden.
Het Taiwanese eten is een smakelijke mengeling van de Chinese, de Japanse en de eigen keuken.
Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je uit een gelekoortsland komt. Er worden verder geen vaccinaties aangeraden voor een kort verblijf als het onze.
Malariarisico is er niet.
Voor Taiwan is geen visum vereist. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

PRIJZEN FIETSREIS TAIWAN

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn, zeker in een modern land als Taiwan.

Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen in goede tot zeer goede hotels
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants
  3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel deelnemers vervoert
  4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats Taipeh
  5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 1.995 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 475 euro hoger.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecaniciën en soigneur. Deze optie kost eenmalig 130 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn uitstekende directe vluchten naar Taipeh, van KLM en China Airlines, voor iets minder dan 700 euro.

Heb je belangstelling voor deze tocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com