Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

RWANDA

ECHT WAAR?

ongeloof-lijk

le pays de mille collines

 

Afrika gaat het wèl maken!

Zelden zijn we zo gegrepen door een land...
De genocide van 1994, het onbeschrijflijke leed van de volkerenmoord waarin 1 miljoen mensen binnen 100 dagen op gruwelijke wijze de dood vonden.
De ongeloof-lijke veerkracht daarna, van de Rwandezen: van Hutu's èn Tutsi's.
De volle wederopbloei van Rwanda nu - nog geen 30 jaar later - op basis van rechtvaardigheid, vergeving en een ongekende toekomstgerichtheid.
En ook, helemaal met deze geschiedenis in het achterhoofd: wat is Rwanda een flonkerende, ruwe diamant voor de echte fietsreiziger!
'Het land van de duizend heuvels', de Rwandezen zijn er trots op en er is ook niets teveel mee gezegd. Het is voortdurend op-en-af tussen meestal 1.500 en 2.200 meter hoogte, meanderend door een prachtig groen, tropisch landschap.
De wegen zijn van verrassend gladlopend asfalt, ongeveer een derde van de route is onverhard. Typisch Afrikaanse dorpjes, meerennende kinderen, mee oprijdende fietstaxi's, enthousiaste aanmoedigingen: fietsen door Rwanda verveelt werkelijk geen moment. De vrolijkheid en de gastvrijheid van de mensen zorgen ervoor dat je je enorm welkom voelt.
Het is die combinatie van een perfect fietsland en een ongelooflijke maatschappelijke achtergrond, die ons lyrisch maakt over Rwanda: kan dit allemaal echt waar zijn?

Prachtig landschap, mooie uitzichten en fascinerende plekken in een land dat echt nog aan het opbouwen is. Ik heb nog nooit zoveel kinderen gezien bij elkaar en iedereen is vrolijk en enthousiast. Een ervaring om nooit te vergeten.

Anke & Kees

Rwanda, een land van verzoening! Om een betere natie te bouwen, waarin bijvoorbeeld maandelijks een community dag geldt, waar ieder vrijwilligerswerk verricht. Een land om in te fietsen, te genieten van dorpen, mensen, meren, natuur, apen, eten en drinken! Een aanrader.

Ed

Steeds dat majestueuze panorama van het Kivumeer aan de linkerhand, oogverblindend mooi, met in de verte in een blauwig waas de heuvels van Congo.
Hotels die op de mooiste plekken liggen, met een geweldig uitzicht en vriendelijk personeel voor wie geen moeite te veel is.

Ben

Als eigenzinnige individualist voor het eerst mee op een (fiets)groepsreis, ik heb met volle teugen genoten. Rwanda was een schot in de roos. Met stip bovenaan voor mij de zo kleurrijke en toegankelijke Rwandezen.

Philip

Elk dorp loopt voor je uit!

Ron & Simone

Rwanda op de fiets is puur Afrika. Bruin Afrikaans gravel, heuvels, uitzichten, glimlachende en nieuwsgierige mensen, perfecte temperatuur en fantastische groene natuur.

Arnold

TOUR DATUM

We verwelkomen onze gasten in Kigali op 27 mei 2023. We nemen daar weer afscheid op 9 juni.

KM

Het totaal aantal fietskilometers ligt rond de 800.

GROEPSGROOTTE

De groepsgrootte bedraagt minimaal 10 en maximaal 18 deelnemers.

PRIJS

Deelname aan de tocht kost 2.295 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 565 euro hoger.

ROUTE FIETSVAKANTIE RWANDA

 • Dagen 1 en 2: welkom en Kigali-by-bike-tour. Dit rondje van 40 km combineert de levendigheid van de stad met de rust van het platteland eromheen. Het Kigali Genocide Memorial is zo indrukwekkend, dat je erna de Rwandezen uitsluitend zult bewonderen.
 • Dag 3 - 6: over Nyanza (95 km), Nyamagabe (65 km, met onderweg een rondleiding op een koffieplantage), Gisakura (85 km, w.v. 50 km door het prachtige Nyungwe regenwoud) naar Karongi (90 km, langs Lake Kivu).
 • Dag 7 - 8: eerste deel van de Congo-Nile Trail - grotendeels verhard - naar Rushel Kivu Lodge aan het Kivu meer (65 km). Rustdag in dit prachtige resort.
 • Dag 9: het onverharde deel van onze Congo-Nile trail (40 km), door de heuvels langs het noordelijke deel van Lake Kivu; naar Gisenyi.
 • Dag 10-11: 70 km naar Musanze en een afgelegen tour van 75 km langs de Twin Lakes Ruhondo en Burera.
 • Dag 12: de 'koninginnerit' van Musanze naar Byumba, zowel qua zwaarte (100 km) als qua schoonheid de topper. Volledig off the beaten track.
 • Dag 13: ontspannen 'uitbollen' naar Kigali (60 km).
 • Dag 14: afscheid.

FIETSEN RWANDA, PRAKTISCH

Ongeveer een-derde van de route is onverhard.
Mountainbikes zijn het meest geschikt vanwege hun multi-inzetbare karakter. Een hybride of een randonneur is een goed alternatief, maar wel minder comfortabel op de onverharde stukken. We hebben zowel mountainbikes als e-bikes te huur (resp. 15 euro en 50 euro per dag).
Kigali - Muhanga (30 km) is een levendige ader van het land, verder is het eerder verkeersstil dan -luw. Chauffeurs zijn door de vele fietstaxi's gewend aan fietsers en rijden behoudend.
De temperaturen liggen 's nachts tegen de 15 C, overdag rond de 25 C. Juni valt in het lange droge seizoen, maar regen is nooit helemaal uitgesloten.

We overnachten in hotels en guesthouses. De functionaliteiten kloppen en de meeste accommodaties liggen op prachtige lokaties. De helft van de overnachtingen is ronduit luxueus. Rwanda is een schoon en heel veilig land.

Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je uit een gelekoortsland komt, aan te raden zijn de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.
Tijdens het droge seizoen is het malariarisico in de hooglanden gering, maar malariatabletten worden wel geadviseerd.
Voor Rwanda is een visum vereist, dat online aangevraagd en bij aankomst opgehaald kan worden (50 USD). Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.
Voor wie een 'gorilla trekking' wil doen, daar worden per dag 64 permits (à 1500 USD per stuk) voor afgegeven. Musanze, op 2 uur rijden van Kigali, is de basis.

Akagera National Park is een aantrekkelijke safari van 1-2 dagen, die we voor je kunnen organiseren. De Big Five leeft in dit park, er is heel veel wildlife. De prijzen hiervan zijn i.t.t. de gorilla-trekking juist zondermeer redelijk.

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel mensen vervoert
 4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats Kigali
 5. alle entreegelden

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 145 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen
 • een goede mountainbike à 15 euro/dag of e-bike à 50 euro/dag

Er zijn vluchten rechtstreeks vanuit Schiphol en ook tickets met een tussenstop in bijvoorbeeld Doha of Istanboel. Vanuit Düsseldorf is eveneens een optie. Onze naaste collega Asian Way of Life kan de tickets verzorgen.

Fietsen door Rwanda inspireert. 'Rwandese Giselle, koersdirectrice' is een miniatuurtje - heel korte fictie - dat dit poogt te verwoorden.

Heb je belangstelling voor deze tocht?
tropicalcyclist.contact@gmail.com
Abonneren
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Arnold
Arnold
3 jaren geleden
Score: :
     

Pascal en Tropical cyclist zorgen echt fantastisch voor je onder jouw vakantie dat moet ik zeggen! Zo geweldig georganizeerd, gezellige stemming in de groep, fantastische routes met mogelijkheden voor alternatieve routes voor de meer avontuurlijke. Elke keer als de energie bijna uit de benen was stond de volgauto daar weer langs de weg met nieuwe energie en een welverdiende pauze. Elke avond stond de tafel weer gedekt dus het enige waar je over hoefde te denken was het fietsen en de dag te beleven en daarvan te genieten. Een herinnering voor het leven en zeker niet de laatste met Tropical Cyclist!

Ton en Nynke
Ton en Nynke
2 jaren geleden
Score: :
     

We zullen de lach die door brak op gezicht van de Rwandezen als we terug zwaaiden nooit vergeten. Wat een lieve mensen wonen er in dit paradijs.