OMAN
Sommige foto's zijn gemaakt tijdens onze eigen verkenning, zonder gasten; in de groepstochten is het bagagevervoer door de volgwagen.
'Sesam open u', met dat magische wachtwoord wist Ali Baba de schatkamer van de veertig rovers te openen, in het bekende Arabische sprookje. Grote rijkdom wachtte hem daarna op, maar niet zonder slag of stoot. Oman heeft als leuze 'Beauty has an Address', wat ons betreft had het ook 'Sesam open u' kunnen zijn: wat een sprookjesachtig land!
De hoofdstad Muscat verbaast je direct, door de uitgebalanceerde mix van Arabische authenticiteit en moderne welvaart. Overal is er groen, aan de kust van een woestijnland. De lage en lichtgekleurde bebouwing geeft Muscat de bijnaam 'Witte Stad'. Van hoofdstedelijke arrogantie of afstandelijkheid is nergens een spoor te bekennen, de gastvrijheid is overal. Dit is de islam in een eigentijdse, gematigde vorm. De schatkamer gaat pas ten volste open als je het land intrekt: wat een indrukwekkende natuur, wat een ruimte, wat een variatie ook. De wadi's, drooggevallen rivierdallen, zijn onze favoriete fietsroutes. Meestentijds staan ze droog, maar ze hebben ook iets van een oase, doordat er een (klein) gedeelte van het jaar (veel) water doorheen stroomt.
De bergpaden zijn wat Ali Baba moest overhebben voor zijn rijkdom: een te overwinnen kracht. Slingerend door de allermooiste gebieden, zijn deze paden soms zo steil, we zijn nog niet eerder in een land geweest met zulke scherpe hellingsgraden. Met alle bepakking op de fiets - tijdens de tours hebben we volgwagens voor de bagage - moesten we regelmatig even van de fiets afstappen. Maar wel altijd met dat gevoel van in een sprookje te zijn beland, 'van de wereld af', van één zijn met de natuur.
Wadi Bani Awf is anders dan Wadi Mailas en die is weer anders dan Wadi ...: er is zoveel variatie in Oman.
Naast de wadi's vormt voor fietsers Jebel Shams letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Oman. 'The Grand Canyon of Oman' is niet zonder pretentie, maar in ieder geval is het gebied zo indrukwekkend dat we er twee dagen verblijven. Om de variatie nog wat verder te vergroten, sluiten we af met twee dagen langs de kust, ten zuidoosten van Muscat.
'Sesam open u', als je in Oman bent gearriveerd, sluit de deur zich niet meer, het land blijft in je hart. Schoonheid heeft een adres achtergelaten.
ROUTE FIETSVAKANTIE OMAN
Dag 1: welkom in Muscat, met een bezoek aan de oude bazaar ('souk') van Mutrah.
Dag 2: na een vroege transfer fietsen we Wadi Bani Awf in. Het lage aantal (overwegend onverharde) kilometers van 45 verwart: dit is een van de zwaarste dagen. Vrijwel niemand ontkomt eraan soms even te moeten 'klunen', 'hike-a-biken'. Het is zeker ook een van de mooiste dagen! Het resort waar we verblijven ligt fraai op de top, op bijna tweeduizend meter hoogte.
Dag 3: ruim 20 km prachtig afdalen naar Al Hamra, om vervolgens in 35 km naar Jebel Shams, 'The Grand Canyon of Oman', te klimmen. Voornamelijk asfalt, maar wel met een paar heel steile stukken.
Dag 4: de zog. 'Balcony Walk' biedt in 3 uur wandelen het mooiste wat Jebel Shams te bieden heeft. In de middag eventueel een (onverhard) fietstochtje, maar in het resort is het ook prima toeven.
Dag 5: terug omlaag naar Al Hamra en door naar Nizwa, de voormalige hoofdstad van Oman (95 km).
Dag 6: matinaal bezoek aan de wekelijkse geitenmarkt, de souk en het Nizwa fort. Na de lunch 50 km fietsen en voor het eerst wildkamperen: een ware duizend-sterren-accommodatie in Oman!
Dag 7: na een korte transfer - die evenueel te fietsen is - 100 km naar Ismaiyyah, geasfalteerd en relatief vlak. Opnieuw 'bushcamp'.
Dag 8: landschappelijk de Koninginnerit. Het onverharde op. Na 10 km 'vals plat' volgt een 'muur' van 6 km. Volgwagens zijn beschikbaar voor deze klim. De 20 km op het plateau geven daarna een heel ander landschap te zien dan de dagen ervoor. Hier is echt niemand te bekennen. In de laatste 15 km dalen we bizar steil af naar zee, ruim anderhalve kilometer omlaag. Een 45 km lange, geasfalteerde kustweg brengt ons naar alle comfort van een goed hotel in Sur.
Dag 9: 90 km naar Qurayyat, gedeeltelijk langs de kust, asfalt. Met een schitterende onverharde uitstap door Wadi Al Arbeieen. Onze laatste 'bushcamp', in Wadi Mailas.
Dag 10: 90 km naar Muscat, via Wadi Al Luhlu, een waardige afsluiting.
Dag 11: uitrusten, nagenieten, afscheid nemen.
FIETSEN OMAN, PRAKTISCH
Mountainbikes zijn het meest geschikt vanwege hun multi-inzetbare karakter. Een hybride of een randonneur met brede banden is een alternatief, maar wel minder comfortabel op de onverharde stukken.
De verharde wegen zijn perfect geasfalteerd, ruim bemeten en eerder verkeersstil dan -luw.
Door de wadi's lopen soepellopende gravelwegen, maar sommige onverharde bergweggetjes zijn heel steil.
De beste reisperiode voor Oman is oktober-april.
De temperaturen liggen in november 's nachts rond de 20-25 C, overdag rond de 30 C. In december is het een paar graden koeler. De overnachtingen 2 t/m 4 zijn op 2.000 meter hoogte, daar is het 's nachts kouder. De neerslagkans is gering, de zon schijnt uitbundig.
We overnachten in goede hotels en we kamperen driemaal in het wild, wat in Oman heel gangbaar is.
Het Omaanse eten is een zeer smakelijke mengeling van de Indiase en de Arabische keuken.
Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je uit een gelekoortsland komt, aan te raden zijn de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.
Malariarisico is er niet.
Voor Oman is geen visum vereist bij een verblijf tot aan 14 dagen. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.
Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn, zeker in een duur land als Oman. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:
- alle overnachtingen
- de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (in Oman zonder alcoholische dranken)
- de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel mensen vervoert
- alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats Muscat
- de volledige uitrusting om comfortabel in het wild te kamperen, incl. een veldkeuken met kok
- alle entreegelden
In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.
Optioneel is:
- de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 145 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.
Er zijn uitstekende vluchten van bijvoorbeeld Turkish Airlines.
Collega-organisatie Asian Way of Life (AWOL) - met wie we veel samenwerken en we deze route hebben uitgezet - kan de vluchten voor je regelen, inclusief het vervoer van de fiets.
Oman?! Oman was al jaren een droombestemming, maar hoe te gaan? Rondreizen met auto? Rondreizen met een groep in een bus? Per toeval kwam ik op de website van Tropical cyclists en dacht…’dit is het’. Een week voor staat van d reis alles kunnen regelen met Pascal……fantastische reis, alles top geregeld, het heeft ons aan werkelijk waar niks ontbroken. Prachtig land, mooie omgeving, veilig, vriendelijke mensen, lekker eten, goed weer……en lekker fietsen! Twijfel je om te gaan? Niet doen……..ik zeg gaan!
Na 20 jaar met zijn tweeën op fietsvakantie te zijn geweest, uiteindelijk een fietsvakantie bij TC geboekt met als bestemming Oman. Het was in een woord geweldig . Alle highlights van Oman hebben we gezien omdat er heel slim wel eens een auto werd ingezet om saaie of onbegaanbare stukken te overbruggen. Zo bleef het een zeer afwisselende tocht met nauwelijks verkeer. We genoten van de prachtige hoge bergen in verschillende kleurschakeringen , het overnachten in tentjes in een wadi ver van de bewoonde wereld. De begeleiding en verzorging was meer dan perfect zodat we alleen maar hoefden te fietsen en te genieten.
Met een groep Belgische vrienden een top-vakantie beleefd in Oman… Al op heel wat plekken in de wereld gaan fietsen…maar Oman staat toch in het rijtje van ‘jawadde’ !!’ Prachtige natuur en bergen, biking met pit, en lekker gegeten. Begeleiding ook top! Het blijft natuurlijk een ‘Hollander’, maar toegegeven…het klikte prima! Bedankt, Pascal! Ons advies? Hoog tijd om Oman van je lijstje af te vinken !!!