Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

MIDDEN-THAILAND

KUN JE DE VERLEIDING WEERSTAAN?
easy-going fietsen

de magie van het Thaise leven

jezelf verwennen

Gewoon omdat we er zelf zo ontzettend veel zin in hebben!

Gedurende de gehele C-periode dwarrelden onze gedachten af naar op dat moment afgesloten bestemmingen, de ene nog vreemder dan de andere. Maar telkens kwam bovenal terug: eigenlijk zouden we eerst weer eens heerlijk willen fietsen door Thailand, overnachten in luxe resorts, her en der een massage meepakken en ons tegoed doen aan Thais eten. En dromen moet je vervullen, toch…?

Mijn partner Monique heeft voor haar Asian Way of Life een route op het schap liggen die daar perfect bij past, met de start dichtbij Bangkok – waar ik een paar jaar heb gewoond – en de finish dichtbij Phuket. We hebben die route zo aangepast dat deze (eenmalige) groepstour past binnen 2 weken; met eventueel verlengingen voor- of achteraf, waarover we advies kunnen geven.

ROUTE FIETSVAKANTIE THAILAND

De start van de 14-daagse reis ligt in Damnoen Saduak, anderhalf uur rijden van Bangkok en vooral bekend om zijn drijvende markten. Vervolgens gaat de tocht langs de kust van de Golf van Thailand. Smalle, verkeersluwe weggetjes leiden je door het alledaagse Thaise leven. Veel badplaatsen zijn niet bekend bij het grote publiek, de stranden zijn er nog maagdelijk. Vissersdorpen en hun bedrijvigheid brengen extra leven in je fietsdag. Aan het einde van de tour komt het karstgebergte van Khao Sok National Park geleidelijk op je af. We maken de jungle-groene doorsteek naar de Baai van Phang Nga. De finish ligt in Muang Phang Nga.

De dagkilometrages liggen op gemiddeld 80 km. Dit is onze enige tour waarin de hoogteverschillen zijn te verwaarlozen, cq. het is een vlakke route.

Vanuit Muang Phang Nga is het 1 uur rijden naar het vliegveld van Phuket.

Voor onszelf verlengen we reis eerst nog met enkele dagen op de eilandjes Ko Yao Noi en Ko Yao Yai. Voor wie dat ook wil: we geven er graag advies over.

Wie vooraf Bangkok wil ervaren, ook daarvoor geven we je graag tips.

FIETSEN THAILAND, PRAKTISCH

We verwelkomen onze gasten in Damnoen Saduak op 27 november 2022. We nemen afscheid in Muang Phang Nga, op 10 december 2022.

Dit is onze lichtste tour, doordat het parkoers vlak is. Ter referentie: Asian Way of Life geeft de route 2-op-5 sterretjes qua zwaarte (waarbij de individuele AWOL-fietsers de bagage wel zelf op de fiets meenemen).
De groepsgrootte bedraagt minimaal 10 en maximaal 18 deelnemers.

De route is vrijwel volledig verhard, met asfalt van goede kwaliteit.

Alle fietsen zijn geschikt, ook racefietsen met dikkere banden.
Op een paar drukkere stukken na – dichtbij steden – is de route verkeersluw.
De temperaturen liggen overdag net boven de 30 C, ’s nachts is het ook nog warmer dan 20 C. Eind november & begin december valt in de droge periode, maar een tropische regenbui blijft mogelijk.

We overnachten in goede tot zeer goede hotels en resorts. De meeste liggen op prachtige lokaties.

Aan te raden zijn de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Malaria vormt geen risico.
Een kosteloze Thailand Pass (= visum) is vereist, dat online aangevraagd kan worden. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

PRIJZEN FIETSREIS THAILAND

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
  3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel mensen vervoert
  4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats (Damnoen Saduak resp. Muang Phang Nga)
  5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 1.995 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 395 euro hoger.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 140 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen
  • een huurfiets (onder voorbehoud)

Er zijn vele vluchtmogelijkheden vanaf Schiphol. Vertrek vanuit Düsseldorf of Brussel is eveneens een optie. Asian Way of Life kan de tickets verzorgen tegen een vergoeding van 75 euro per ticket.

Word je in de verleiding gebracht door deze ontspannen, tropische fietstocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com