Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

DE FILIPIJNEN:

ISLAND HOPPING, IN EEN TROPISCH PARADIJS!

altijd fietsen tot aan zee

no worries, zoals in het paradijs

elk eiland is anders

Met 7000 eilanden is de culturele en natuurlijke diversiteit misschien wel het meest kenmerkend voor de Filipijnen. Elk eiland is eigenlijk een land apart. Gemeenschappelijke noemer van al die grote en kleine stukken land in zee, is de paradijselijkheid. Stranden, kusten, bergen, jungle, ze zijn nog ongerept. Ondanks de economische condities van een Derde Wereld land, lacht iedereen hier het leven toe. De natuur en het tropische klimaat dragen zeker bij aan die 'easy-going' levensstijl.
Wat maakt de Filipijnen geschikt voor iedere fietser?

 • de paradijselijke natuur.
 • het tropische klimaat. De warmte is op een fiets nooit beklemmend en in het gebied van onze route is de regen vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld.
 • de wegen - vooral langs de kust - zijn verhard (beton, asfalt), vrij vlak en met weinig verkeer.
 • de hotels/resorts en restaurants zijn bijzonder goed en liggen op unieke locaties aan zee, rivier of waterval.
 • de hygiëne is meer dan acceptabel. Bijvoorbeeld: het kraanwater is schoon en in principe drinkbaar. Meer in het algemeen kun je hier zeer gezond en gevarieerd eten en drinken.
 • uiteenlopende factoren die toeristen kunnen afschrikken om naar de Filipijnen af te reizen, zijn niet relevant voor het gebied waar onze route doorheen leidt. Malaria, politiek geweld en sextoerisme zijn aanwezig in zeer specifieke plaatsen, die wij op afstand houden.
 • zoals in vele Aziatische landen, zeker op het platteland, zijn het vriendelijkheid en gastvrijheid die je tegemoet komen. Hier reizen geeft een veilig gevoel.
 • de Filipijnen vormen een vergeten hoekje van Zuidoost-Azië, ook in toeristisch opzicht. Op de fiets kun je je hier nog een echte reiziger voelen.

ROUTE FIETSVAKANTIE FILIPIJNEN

De tocht gaat over de vijf Visayas-eilanden Cebu, Negros, Siquijor, Bohol en Panglao. Het traject beslaat ongeveer 700 kilometer, waarbij soms verlengingen - van de kustweg het binnenland in - mogelijk zijn. Meer in detail zien de twee weken er als volgt uit.

Dag 1: welkom in Cebu, de belangrijkste stad van de Visayas-eilanden.
Dag 2:
met de ochtendboot naar Siquijor, na 20 km is Coco Grove het perfecte resort aan zee om verder te acclimatiseren.
Dag 3:
een rondje eiland (70 km), speels en afwisselend fietsen.
Dagen 4-7:
met de vroege boot naar Dumaguete. Vervolgens in vier dagen zuidelijk Negros rond - over Kabankalan, Sipalay en Siaton - iets minder dan 300 km: een prachtige kustlijn.
Dag 8:
met de veerboot van Dumaguete naar het eiland Cebu, daarna 75 km langs de westkust naar Moalboal, met onderweg de Kawasan Falls.

Dag 9: rustdag Moalboal.
Dag 10: 60 km naar Carcar, met de keuze tussen een fraaie, doorgaande weg of een afgelegen, gedeeltelijk onverharde route door de jungle. Vanuit Carcar een transfer naar Cebu City, vanwaar we de boot nemen naar Tubigon op Bohol.
Dag 11:
over de geologisch bijna bizarre Chocolate Hills naar de Loboc rivier (75 km).
Dag 12:
langs het Tarsier Sanctuary; de met uitsterving bedreigde tarsier, de oudste en kleinste primaat ter wereld, wordt in dit mini-reservaat beschermd. Door naar het schiereiland Panglao, met weer een prachtige accommodatie aan zee (35 km).
Dag 13:
naar de haven in Tagbilaran, vanwaar we de fast ferry nemen naar Cebu City.
Dag 14:
afscheid in Cebu.

Een lokale zogeheten 'jeepney' rijdt achter de laatste deelnemer. Deze vervoert de bagage, maar biedt ook ruimte aan mensen en fietsen. De zwaarte van de route is zo samen te vatten: de Filipijnen-reis is een toegankelijke fietstocht voor gezonde mensen die zich willen inspannen.

Doordat iedereen zijn eigen vliegtickets regelt, is verlenging van het verblijf op de Filipijnen een heel aantrekkelijke optie. Mogelijke vervolgactiviteiten zijn:

 • individueel doorfietsen, bijvoorbeeld over Cebu of eilanden in de omgeving (Malapasqua, Bantayan).
 • duiken en snorkelen, bijvoorbeeld in Moalboal op Cebu, Dumaguete op Negros, Panglao of Siquijor.
 • of: gewoon uitblazen op een idyllisch strand, bijvoorbeeld op dat van een van de resorts in de fietsroute.

We stellen onze kennis van de Filipijnen graag ter beschikking voor een advies op maat. We komen hier al sinds ons startjaar 2000! Bijvoorbeeld tijdens de fietsreis: dan kun je de invulling van de verlengende tijd rustig laten wachten totdat je kennis hebt gemaakt met de Filipijnen.

FIETSEN FILIPIJNEN, PRAKTISCH

De datum waarop we je in Cebu kunnen verwelkomen is 17 maart 2019.
In Cebu nemen we afscheid op 30 maart 2019.

Mountainbikes zijn het meest geschikt vanwege hun multi-inzetbare karakter en het makkelijke boot-op-boot-af transport. Het overgrote deel van de route kent trouwens een goedlopend wegdek, waardoor een randonneur ook prima is.

De eerste dertig dagen op de Filippiijnen vereisen geen visum. Wel moet het paspoort nog geldig zijn tot minimaal zes maanden na het verwachte vertrek uit de Filipijnen.

Malariatabletten zijn niet nodig in het gebied waar wij doorheen reizen. Wel aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A (en buiktyfus bij een verblijf langer dan twee weken).

De groepsgrootte bedraagt minimaal 8 en maximaal 16.

PRIJZEN

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen (jeepney) die de bagage vervoert
 4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats
 5. alle entreegelden inclusief gidsen

Deelname aan de tocht kost 1.895 euro per persoon. Wie een eenpersoonskamer wil, betaalt 345 euro meer.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 130 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Onder onze gasten favoriete luchtvaartmaatschappijen om naar Cebu te vliegen, zijn bijvoorbeeld Cathay Pacific, Malaysian Airlines, Korean Air en Singapore Airlines. Zie ook 'vliegtickets, fietsvervoer en verzekeringen'.

Heb je zin in een echt tropische fietsvakantie?
tropicalcyclist.contact@gmail.com

avatar