Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

DE FILIPIJNEN:

ISLAND HOPPING, IN EEN TROPISCH FIETSPARADIJS

fietsen tot aan zee

no worries, zoals in het paradijs

elk eiland is anders

In onze groepsreizen wordt de bagage vervoerd in de volgwagen.

'Welcome home', zo voelde het!
De roots van Tropical Cyclist liggen op de Filipijnen. In het beginjaar 2000 was het onze enige bestemming, in de tien daaropvolgende jaren reisden honderden gasten met ons mee. Toen we er in september 2019 terugkwamen, dachten we voortdurend: dit is en blijft het meest tropische fietsparadijs!
Vanaf 2023 gaan we dit eilandenrijk daarom weer heel centraal stellen, met een nieuwe route.
Wat maakt de Filipijnen zo uniek?
Bovenal de natuurlijke weelde, het ideaalplaatje van tropische rijkdom; met easy-going, gastvrije bewoners die daar perfect thuishoren. Waar zou je je ook zorgen om maken, vraag je je vanzelfsprekend na een tijdje af?
De stranden, kusten, bergen, jungle, ze zijn nog ongerept. En bovendien is daarin elk eiland weer verschillend: je neemt de boot en anderhalf uur later is het echt anders. Het leuke is dat het lokale leven niet druk is, maar gezellig levendig. De tricycle - het meest populaire vervoersmiddel op de Filipijnen - is een aangename mede-weggebruiker, terwijl de wegen in het algemeen verkeersluw zijn. Vooral vlak tot glooiend en (zeer) goed geasfalteerd, ook dat!
De natuur is zo weldadig omdat het frequent regent. Maar die regen heeft vrijwel altijd de vorm van een korte, warme douche, waarna de zon weer stralend doorbreekt.
De prachtige resorts aan zee, het heerlijke eten (alles vers uit de zee of de natuur), het schoonste land in Zuidoost-Azie: het kan allemaal niet op.
Oja, zeker niet te vergeten: je bent vaak de enige buitenlander, de Filipijnen vormen in toeristisch opzicht nog steeds een vergeten hoekje.
De Filipijnen is de enige bestemming waar sommige Tropical-Cyclist-gasten meerdere keren met ons zijn meegereisd. Natuurlijk!

TOUR DATUM

De datum waarop we je in Cebu kunnen verwelkomen: 11 maart 2024.

In Cebu nemen we afscheid: 25 maart 2024.

KM

Het totaal aantal fietskilometers ligt rond de 900.

GROEPSGROOTTE

De groepsgrootte bedraagt minimaal 10 en maximaal 18.

PRIJS

Deelname aan de tocht kost 2.445 euro per persoon. Wie een eenpersoonskamer wil, betaalt 525 euro meer.

FIETSROUTE FILIPIJNEN

De tocht gaat over de vier eilanden Cebu, Negros, Bohol en Camiguin.

Dag 1: welkom in Cebu City, de belangrijkste stad van de Visayas-eilanden, het centrale (en mooiste) deel van de Filipijnen. Een drukke stad, maar ons hotel is een haven van rust.
Dag 2: met de vroege boot naar Bohol, Tubigon. 50 km landelijk fietsen naar Carmen, 's middags langs de geologisch bijna bizarre Chocolate Hills.
Dag 3: een prachtige, pittige doorsteek van het binnenland, naar Jagna (50 km). Om daarna de boot te nemen naar het vulkanische eiland Camiguin.
Dag 4: een volledig rondje van het eiland, 65 km schitterend Camiguin!
Dag 5: met de boot terug naar Bohol en daarna rustig peddelen van Jagna naar Anda White Beach (45 km)
Dag 6: dwars over Bohol, naar Loboc (105 km). Prachtige route; voor wie het iets teveel van het goede vindt (aantal kilometers), de jeepney/volgwagen staat altijd ter beschikking.
Dag 7: naar Tagbilaran (35 km), de boot naaar Dumaguete op Negros en na de lunch 30 km naar Zamboaguita, het Mahi-Mahi resort.
Dag 8: rustdag, met de mogelijkheid schitterend te snorkelen bij Apo Island (grote zeeschildpadden).
Dagen 9-12: in vier dagen zuidelijk Negros rond - over Bayawan, Sipalay en Kabankalan - in zo'n 350 km. Een prachtige kustlijn - we fietsen vaak net langs de zee - en afsluitend een mooie doortocht van het binnenland. Veel 'snelle' kilometers. Zuid-Negros is een ware 'hidden gem'!
Dag 13: met de veerboot van Dumaguete naar het eiland Cebu, daarna 70 km heerlijk meanderen langs de westkust naar Moalboal, met onderweg de Kawasan Falls.
Dag 14: 60 km binnendoor naar Carcar, opvallend hoe rustig het kan zijn middenop het centrale eiland van de Visayas. Vanuit Carcar een transfer naar Cebu City.
Dag 15: afscheid in Cebu.

Een lokale zogeheten 'jeepney' rijdt achter de laatste deelnemer. Deze vervoert de bagage, maar biedt ook ruimte aan mensen en fietsen. De zwaarte van de route is het best zo samen te vatten: de Filipijnen-reis is een toegankelijke fietstocht voor gezonde mensen die zich willen inspannen.

FIETSEN FILIPIJNEN, PRAKTISCH

De beste reisperiode voor de Filipijnen is november-mei, omdat deze maanden het droogst zijn en de kans op tyfonen het geringst. Tyfonen raken zelden direct onze eilanden, maar ze kunnen op afstand met wind, regen en hoge  golven wel de bootdiensten in de war sturen. Maart is onze favoriete maand, omdat de kans op tyfonen dan vrijwel verwaarloosbaar is.

Mountainbikes zijn het meest geschikt vanwege hun multi-inzetbare karakter en het makkelijke boot-op-boot-af transport. Het overgrote deel van de route kent goedlopend wegdek, waardoor een randonneur ook prima is. We kunnen extern huurfietsen regelen in Cebu City, daarbij kun je rekenen op ongeveer 200 euro huurgeld. E-bikes zijn ook beschikbaar, maar vanzelfsprekend duurder.

De eerste dertig dagen op de Filipijnen vereisen geen visum. Wel moet het paspoort nog geldig zijn tot minimaal zes maanden na het verwachte vertrek uit de Filipijnen.

Malariatabletten zijn niet nodig in het gebied waar wij doorheen reizen. Wel aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A (en buiktyfus bij een verblijf langer dan twee weken).

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan San Miguel, het heerlijke lokale bier)
  3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen (jeepney) die de bagage vervoert
  4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats
  5. alle entreegelden inclusief gidsen

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 150 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Onze favoriete luchtvaartmaatschappij om naar Cebu te vliegen, is Cathay Pacific. Singapore Airlines is een goed alternatief. Collega-organisatie Asian Way of Life (AWOL) - met wie we veel samenwerken en we deze nieuwe Filipijnen-route hebben uitgezet - kan de vluchten voor je regelen, inclusief het vervoer van de fiets.

Heb je zin in een echt tropische fietsvakantie?
tropicalcyclist.contact@gmail.com
Abonneren
Abonneren op
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments