Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

ETHIOPIE & DJIBOUTI:

ONDER JE HUID

de zon op je huid, Ethiopië eronder

kunnen je zintuigen
zoveel variatie aan?

wel asfalt, geen verkeer

De foto's zijn gemaakt tijdens onze eigen verkenning, zonder gasten; in de groepstochten is het bagagevervoer door de volgwagen.
Meer foto's: hier

Je zou het niet meer verwachten, na twintig jaar onafgebroken de wereld verkennen op een fiets. Al na een paar dagen Ethiopië, vroegen we ons af: wat maakt deze reis zó indringend, dat het voelt alsof dit land onder onze huid kruipt? In positieve zin!

Bovenal zijn het de mensen. Daar waar het gemotoriseerde verkeer minimaal is op de perfecte, nieuwe asfaltwegen, lijkt zich rond de dorpen een voortdurende exodus te voet te voltrekken. En omdat toeristen vrijwel ontbreken op ons traject, krijg je als fietser alle aandacht. Vooral positieve aandacht. Wij zijn ontzettend veel aardige Ethiopiërs tegengekomen.

Die mensen vormen een natuurlijke twee-eenheid met het landschap. En net zoals de landschappen voortdurend veranderen, zo zorgen ook de 70 etnische groepen voor een rijke schakering. Die variatie krijgt een fantastisch slotakkoord met de afsluiting in Djibouti, de gateway van Ethiopië naar zee. Opeens is het daar nog een keer helemaal anders: mensen (oosterser), landschappen (ruiger), klimaat (heter), taal (Frans).Variatie is misschien wel hèt sleutelwoord van de  reis door Ethiopië & Djibouti!

Er zitten heel fraaie bezienswaardigheden in het programma: Aksum, Gondar, Djibouti, Lake Assal en bovenal de rotskerken van Lalibela. Daar is de infrastructuur ook iets meer gericht op toerisme, verder zijn we volledig off the beaten track. En misschien is juist dat ook een van de redenen waarom Ethiopië en Djibouti zo 'pakken': het gevoel iets te ontdekken wat nog volledig aan de mainstream voorbij gaat.

ROUTE FIETSVAKANTIE ETHIOPIE & DJIBOUTI

 • Dag 1: : welkom in Aksum (2.100 m), vroeger middelpunt van het koninkrijk Aksum en nu UNESCO Werelderfgoed.
 • Dag 2: een makkelijke etappe om erin te komen, ruim 60 km naar het levendige Shire.
 • Dag 3: doordat we 1.000 meter afdalen, is het vandaag beduidend warmer. Het terrein is geaccidenteerder, maar de klimmen 'lopen'. Na 100 km nemen we een transfer naar Debarq, waar we slapen op koelere hoogte (2.800 m).
 • Dag 4: prachtige fietsdag naar Gondar, met schitterende panorama's (Simien Mountains) en levendigheid langs de weg. De per saldo 600 meter omlaag vergemakkelijken de 100 km.
 • Dag 5: rustdag in Gondar. Het kasteel en de baden van Koning Fasilidas staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad zelf kent een heel ontspannen sfeer.
 • Dag 6: na een korte transfer en vervolgens 80 km fietsen, arriveren we in de universiteitsstad Debre Tabor (2.700 m).
 • Dag 7: van de 200 km tussen Debre Tabor en Lalibela fietsen we de mooiste 90 km, waardoor we de stukken slechte weg - en een eventuele belabberde overnachtingsplaats - vermijden. En die fietsstukken zijn schitterend!
 • Dag 8: de rotskerken van Lalibela zijn de kroonjuwelen van Ethiopië en door hun moeilijke bereikbaarheid allesbehalve beheerst door toerisme.
 • Dag 9: terug naar Gashena, om vervolgens ruim 100 km te fietsen. Aan het einde de hoogvlakte af, 1.800 meter omlaag de groene tropen in. Overnachting in Weldiya.
 • Dag 10: 75 km naar Chifra, gevolgd door een transfer over de laagvlakte naar Semera, centraal in de Afar regio.
 • Dag 11: 90 km naar Galafi, de grens met Djibouti. De enige dag met meer verkeer, maar de drukte is zeker acceptabel. Het ruige (maan)landschap is indringend! Vanaf de grens transfer naar Djibouti City.
 • Dag 12: rustdag; vele mogelijkheden om je te verwennen en de batterijen op te laden.
 • Dag 13: boottocht naar Obock, gevolgd door 65 volstrekt afgelegen kilometers naar Tadjoura; langs de zee en de flankerende heuvels in. Overnachting aan het water.
 • Dag 14: 75 pittige kilometers langs de zee en door vulkanisch gebied, eindigend bij Lake Assal, op 155 meter onder zeeniveau het laagste punt van Afrika. Transfer terug naar Djibouti City.
 • Dag 15: afscheid.

FIETSEN ETHIOPIE & DJIBOUTI, PRAKTISCH

In 2020 organiseren we rond de Feestdagen: welkom in Ethiopisch Aksum (Axum) op 26 december 2020, afscheid in Djibouti op 9 januari 2021.

De groepsgrootte bedraagt minimaal 10 en maximaal 18 deelnemers.

Het wegdek is in het algemeen goed geasfalteerd, alle (stevige) fietsen zijn geschikt. De wegen zijn ruim bemeten en eerder verkeersstil dan -luw. Fietsen door Ethiopië en Djibouti is uitdagend, maar niet uitputtend (in de beste reisperiode, november-februari).

De temperaturen liggen aan het einde van het jaar overdag grofweg tussen de 25 C en de 30 C.  De neerslagkans is (zeer) gering, de zon schijnt uitbundig. 's Nachts koelt het in Djibouti minder af dan op de Ethiopische hoogvlakten.

We overnachten in afwisselend goede en enkele meer 'basic' hotels. De Ethiopische keuken draait om 'injera', maar er zijn bijv. ook westerse pasta's. Djibouti kent een ruimer aanbod.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Ethiopië alleen verplicht als je uit een gele koorts land komt; aan te raden zijn de vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en gele koorts (vanwege de eerste week). Voor Djibouti zijn DTP en hepatitis A aan te raden en zijn verplicht: gele koorts vaccinatie als je vanuit een gele koorts land (Ethiopië) arriveert; een cholerastempel als je overland het land binnenkomt. Het malariarisico is boven de 1.800 meter te verwaarlozen, pas vanaf dag 10 is er enig risico; maar ook in Djibouti City is dit minimaal.

Het visum voor Ethiopië is erg makkelijk te verkrijgen bij aankomst (50 USD). Djibouti kent sinds kort e-visa, maar voor de grensovergang bij Galafi is dat risicovol. Het is aan te raden dit visum vooraf te regelen, via een visumdienst of bij de ambassade in Brussel. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

Lac Abbé is een belangrijke bezienswaardigheid in Djibouti, die alleen met een terreinwagen en een gids kan worden bezocht. We kunnen deze (1- of) 2-daagse excursie voor je regelen. Zoals alles in Djibouti, is deze wel pittig aan de prijs.

PRIJZEN FIETSREIS ETHIOPIE & DJIBOUTI

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn, zeker in een duur land als Djibouti. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel mensen vervoert
 4. alle vervoer en transport tussen de startplaats Aksum en de finishplaats Djibouti
 5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 2.345 euro per persoon.
Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 395 euro hoger.

In de praktijk is vrijwel geen zakgeld nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 130 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn uitstekende tickets van Turkish Airlines, die heen naar Aksum en terug vanuit Djibouti combineren.

Heb je belangstelling voor deze uitdagende tocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com

avatar