Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

ROEMEENS TRANSSYLVANIË:

EUROPA, ANDERS

dichtbij én ver weg

de scherpte van Dracula

de rust van vroeger

 

Roemenië is sinds 2005 mijn 'basecamp'. De vaste basis tussen de vele tours in, met als ankerpunt mijn zonen Ion en Dacian. De natuur en de scherpe seizoenen zijn een verademing. De Oost-Europese mentaliteit is intrigerend, wel vaak ondoorgrondelijk voor een West-Europeaan. De grote steden (bijv. Cluj-Napoca, Sibiu) zijn volledig 'connected', onderdeel van de moderne EU. Het contrast met het platteland is immens: hier ga je echt ver terug in de tijd. Paard-en-wagen worden in de dorpjes nog veelal als nuttiger gezien dan een auto.

Met recht is Roemenie te bestempelen als dichtbij én ver weg.

Van 2003 t/m 2006 - tot aan de aansluiting bij de EU in 2007 - hebben we vele tours in Roemenië georganiseerd, die werden enorm gewaardeerd. In het 'tussenjaar' 2021 laten we het heel graag terugkomen op ons reisprogramma, als korte (na)zomerrit.

ROUTE FIETSVAKANTIE ROEMENIE

Dag 1: welkom in Cluj-Napoca, dé universiteitsstad van Roemenië.

Dag 2: door een groene omgeving naar de indrukwekkende Turda Gorge. Overnachting in Hunter Prince Castle & Dracula. 90 km (1.000 hoogtemeters, m.n. een klim in het begin).

Dag 3: naar de wijnstreek van Jidvei, natuurlijk een proeverij! 80 km.

Dag 4: naar Gura Raului, het dorp waar ik een paar jaar heb gewoond, aan de voet van de Karpaten. 'Agro-toerisme', lokale pensions: de beste manier om het plattelandsleven van dichtbij te ervaren. 80 glooiende, afgelegen en heel fraaie kilometers.

Dag 5: van 400 meter naar 1.400 meter hoogte, het skioord Paltinis (35 km) en daarna 35 km omlaag naar mijn huidige woonplaats Sibiu. Overnachting in een bevriend hotel: goed gerestaureerde 'vintage' met een knipoog naar de Ceausescu-tijden. Eten in mijn (vroegere) restaurant, Tango.

Dag 6: rustdag in Sibiu, in 2007 de Culturele Hoofdstad van Europa.

Dag 7: lange, vredige dag naar Sighisoara (100 km), waarvan de oude, ommuurde stad in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Dag 8: mooi, afgelegen Transsylvanië, tot aan de lunch & wijnproeverij Villa Vinea, prachtig gelegen. Daarna 30 drukkere kilometers naar Turda, met een verwenhotel bij aankomst.

Dag 9: naar Cluj-Napoca. 95 km.

Dag 10: afscheid.

Op transfers Cluj uit (dag 1) en in (dag 9) na, is alles te fietsen.

FIETSEN ROEMENIE, PRAKTISCH

De welkomst is in Cluj-Napoca, op 8 en 27 augustus 2021.

Op 17 augustus en 5 september nemen we afscheid, ook in Cluj-Napoca.

Augustus en september zijn mooie zomermaanden voor Roemeens Transsylvanie, met veel zon en een dagtemperatuur rond de 25 C.

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 18.

De plattelandswegen zijn verkeersluw en geasfalteerd (geen biljartlaken). De etappe naar Paltinis is bergop, de rest van het terrein is heuvelachtig en glooiend.

De meest geschikte fietsen zijn: hybrides, reisfietsen en mountainbikes met dunne banden zonder veel profiel.

Voor ongeveer 15 euro/dag kun je in Cluj een prima Cube mountainbike huren.

De hotels zijn goed. Het eten idem, het is vaak echt heerlijk (restaurant Tango😋).

Wizz Air vliegt vanuit Brussel/Charleroi en vanuit Eindhoven op Cluj (beide ong. 2,5 uur). Reken op 100-150 euro voor een retour.

Een fiets kan heel makkelijk mee (online bij te boeken) voor 2 x 40 euro.

PRIJZEN FIETSREIS ROEMENIE

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel (alcoholische dranken: uitsluitend lokaal bier en lokale wijn)
  3. onze meefietsende, Nederlandstalige begeleiding
  4. alle vervoer en transport tussen de start en de finish in Cluj-Napoca
  5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 1.545 euro per persoon.

Wie een eenpersoonskamer wil, betaalt een supplement van 360 euro.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 135 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Heb je belangstelling voor deze tocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments