OVERLANDING ZUIDELIJK AFRIKA:
Na 100 dagen Cairo -> Kaapstad (2007) en 70 dagen volledig zuidelijk Afrika (2008) neemt de 'Overlanding'-reisvorm bij ons een heel bijzondere plaats in. Door de inzet van een overlandtruck met plaats voor alle gasten plus fietsen, bagage, eten & drinken en kampeergerei, ontstaat een nomadische vrijheid die zijn weerga niet kent. We fietsen de mooiste stukken, we zitten aan de warmste kampvuren, we slapen onder de volste sterrenhemels, we voelen ons gezonder dan ooit, kan het meer outdoor? "Het werkt verslavend!" (Ed, meerdere keren mee).
Victoria Falls -> Namibië -> Kaapstad vormde in 2007 en 2008 een grandioze afsluiting! Daarom ruimen we elk jaar een prominente plek in voor deze 'krent uit de pap'.
We zijn er in het najaar van 2021 en 2022 weer geweest, met telkens 20 gasten en vooral heel veel plezier!
ROUTE FIETSVAKANTIE VICTORIA FALLS -> NAMIBIE -> ZUID-AFRIKA
Bijna vier weken door zuidelijk Afrika trekken vergt flexibiliteit, onder andere in het kiezen van de route. Lokale omstandigheden (bijvoorbeeld de toestand van de weg of politieke gebeurtenissen) kunnen vragen om improvisatievermogen. Daarom geven we de route het liefst in de vorm van een schets.
Dag 1: welkom in Victoria Falls, Zimbabwe, heel dichtbij de overweldigende Victoria Falls.
Dag 2: naar Kasane, Botswana, met een sunset safari op de Chobe rivier (veel wildlife)
Dagen 3-4: naar Rundu, door de groene Caprivi-strook. De Caprivi is een buitenbeentje binnen half-woestijn Namibië.
Dagen 5-6: naar Halali Camp in Etosha National Park, een van de allermooiste wildparken van Afrika.
Dag 7: een volle dag in Etosha National Park, overnachting in Okaukejo Camp. Veel wildlife bij de waterholes van beide Etosha Camps.
Dag 8: naar de hoofdstad Windhoek.
Dag 9-11: naar Swakopmund aan de Atlantische kust, de belangrijkste Namibische badplaats. Tussen Windhoek en Swakopmund 'voel' je Namibië: driehonderd (ontzettend mooie) kilometers lang zijn we volledig op onszelf aangewezen, want steden of dorpjes ontbreken. Wildkamperen is noodzakelijk op de Khomas Hochland route. Gelukkig, want er bestaat geen intensere duizend-sterren accommodatie.
Dag 12: rustdag Swakopmund.
Dag 13-14: door de Namib-Naukluft woestijn en langs Solitaire naar de zandduinen van Sossusvlei, die eigenlijk niet te beschrijven zijn; zelfs foto's schieten tekort.
Dagen 15-17: dwars door Namibië naar Aus, waar we van een rustdag kunnen genieten in het uitgestrekte Klein-Aus Vista.
Dagen 18-19: via Rosh Pinah, langs de Oranjerivier naar de Fish River Canyon. Bij zonsondergang zijn er weinig plekken waar een glas Zuidafrikaanse wijn beter tot zijn recht komt.
Dag 20-21: een van de meest panoramische dagen, door Ai-Ais National Park naar Noordoewer. Op de laatste rustdag kunnen we heerlijk peddelen op de Oranjerivier.
Dagen 22-24: naar de Zuidafrikaanse grens; verder fietsen en reizen door het indrukwekkende Namaqualand, tot aan Vanrhynsdorp; transfer naar Kommetjie, net onder Kaapstad.
Dagen 25-26: voordat we naar de finishplaats Kaapstad - volgens ons de mooiste stad in Afrika - afreizen, eerst de ultieme fietskilometers naar Kaap de Goede Hoop, door Cape Point National Park. Afscheid (van bijna een maand buitenleven).
FIETSEN ZUIDELIJK AFRIKA, PRAKTISCH
We ondersteunen de tocht ruimschoots met lokale deskundigheid en degelijke spullen: in de overlandtruck is plaats voor iedereen plus de fietsen en de bagage; grote tweepersoonstenten; alle kampeergerei (je hoeft alleen een slaapzak mee te nemen); een volledige keuken. Hierdoor zijn we op alle omstandigheden voorbereid en zelfvoorzienend, wat 'Overlanding' dat ultieme gevoel van nomadische vrijheid geeft.
Zoals in al onze reizen zijn we 4 à 6 uren per dag onderweg op de fiets. Door de overlandtruck kan iedereen zijn eigen dagkilometrage bepalen. Vaak rijden we na het fietsen - na de lunch - nog een stuk door, zodat we zowel de mooiste trajecten kunnen fietsen als de gehele route door vier landen in krap vier weken kunnen afleggen.
Een van de grootste voordelen van de Overlanding-formule is de gegarandeerde variatie, aangezien we ons op monotone stukken versneld verplaatsen en ons kunnen concentreren op de meest verrassende fietstrajecten.
Rustdagen bieden de ruimte om bezienswaardigheden te bezoeken en om het lichaam te laten herstellen van de gedane inspanningen.
Een fit lichaam voldoet, onze Overlanding-tochten vereisen in principe geen uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen, hoe meer een goede fietsconditie van pas komt.
Gedeeltelijk is het wegdek geasfalteerd, in Namibië rijden we merendeels over (goed berijdbare) gravelwegen.
De accommodaties bestaan afwisselend uit hotels en tenten (± twee-derde van de nachten kamperen we; waarbij dat vijf nachten zog. 'bush camp' c.q. wildkamperen is).
Mei wordt gerekend tot de mooiste maanden om door Zuidelijk Afrika te reizen en te fietsen. Het weer is dan droog, zonnig en aangenaam warm.
Omdat grote stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike de voorkeurstweewieler. Een randonneur zonder vering, met dikkere banden, kan ook; die is alleen soms wat minder comfortabel. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste/steilste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.
Voor Nederlanders en Belgen is alleen een paspoort vereist, dat nog geldig is tot minimaal zes maanden na vertrek uit het land. Slechts voor Zimbabwe is de betaling van een visum-bij-aankomst (30 USD) nodig.
Voor wat betreft de vaccinaties is het advies: raadpleeg de GGD of een vaccinatiedienst in een persoonlijk gesprek. DTP en Hepatitis-A zijn in ieder geval aan te raden. Malariarisico bestaat tot aan Etosha National Park. Het gevaar van rabiës vinden wijzelf te gering om te vaccineren, maar dit is een afweging die iedereen het best zelf kan maken.
www.travelclinic.com is een zeer informatieve website over tropische ziekten en vaccinaties.
Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van een volledig geëquipeerde overlandtruck - die ons zo'n 60% van het traject verplaatst - zorgt voor extra hoge transportkosten. Aan de andere kant, de prijs van 4.195 euro dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:
- alle overnachtingen
- de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier en wijn)
- onze meefietsende begeleiding
- alle vervoer en transport tussen start en finish, vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
- alle entreegelden; inbegrepen zijn de gidsen.
In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.
Optioneel is:
- de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecaniciën en soigneur. Deze optie kost eenmalig 150 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.
- het supplement voor een 1-persoonskamer/-tent van 545 euro; op dagbasis 22 euro.
- de huur van een goede mountainbikes uit Kaapstad. Het huurgeld bedraagt 350 euro; op dagbasis 15 euro.
Er zijn diverse vliegmaatschappijen die één ticket aanbieden waarmee je naar Victoria Falls vliegt en waarmee je terugkeert vanuit Kaapstad. Onze zusterorganisatie Asian Way of Life kan de tickets regelen, inclusief het meenemen van de eigen fiets.
Onze verwachtingen waren hoog gespannen maar deze fietsreis door Namibie en Zuid Afrika heeft deze ruimschoots overtroffen. We hebben genoten van de mooiste zonsop- en zonsondergangen, de prachtige sterrenhemel, romantische kampvuren , de fraaie locaties voor de bushcamps, 50 tinten zand in de woestijn, de spectaculaire vergezichten en niet te vergeten 7 neushoorns bij een waterpool zo’n 200 m van ons tentje.Dichter bij de natuur kun je niet komen. Als kers op de taart de rit naar Kaap de Goede Hoop langs de Misty Cliffs. Wat een topvakantie die tot in de puntjes verzorgd was.
‘Welke reizen heb jij al gedaan met Pascal?’ Het was een van de eerste vragen die de medereizigers elkaar vroegen. Niet zo gek als je bedenkt dat op zijn reizen gemiddeld 65% terugkerende gast is. Mijn antwoord: ‘Dit is m’n eerste, maar zeker niet m’n laatste.’
De vijf weken fietsen door zuidelijk Afrika waren onvergetelijk! Het was jaren mijn droomreis, maar de werkelijkheid overtrof de droom. Geen dag was hetzelfde, geen dag ging vervelen. Wat is Afrika groots en wat is het bijzonder dat op de fiets te beleven.
Het mooie van Tropical Cyclist (lees: Pascal) is dat degene die de reizen samenstelt ook degene is die de reizen begeleidt. Pascal weet waarover hij het heeft, hij is een fietser, maar waar ik hem het meest om bewonder is zijn organisatietalent, zijn heldere communicatie én zijn neus voor het vinden van prachtige en onvergetelijke plekjes en mensen! Respect!
Als ik vertel over deze mooie weken zijn dit de elementen die toch vooral voorbij komen:
Namibië: fascinerende ervaring met
– de zon: iedere zon op- en ondergang is adembenemend
– het licht: je eigen schaduwspel en die van je omgeving, het wijzigt ieder uur
– de wind: geen, mee en soms is het vechten met de elementen
– de stilte: luister na het gerammel van je fiets op het wasbord, sta (lang) stil bij helemaal niets
– de weg: zoek het beste spoor in het zand
– het zand: in veel samenstellingen, in honderden kleuren
– de weidsheid: links, rechts, voor, achter, eindeloos
geen moment willen missen…