Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

ZIMBABWE EN ZAMBIA:

'OUT OF AFRICA' AAN BEIDE ZIJDEN VAN DE ZAMBEZI

buiten spelen en leven

'Out of Africa' komt heel dichtbij

afwisselend (verhard & onverhard) fietsen

De Zambezi rivier vormt de vanzelfsprekende grens tussen Zimbabwe en Zambia. Beide landen voeren ieder een geheel andere koers, maar landschappelijk en sociaal-cultureel lijken ze juist weer wel veel op elkaar. Aan beide kanten van de rivier ligt een schat aan natuurlijke en menselijke rijkdom, het is een lust om er doorheen te fietsen!

De nijlpaarden bij aankomst op de campsite aan Lake Kariba laten er geen twijfel over bestaan: dit is 'Out of  Africa'. Boot- en kanosafari's op de Kafue en de Zambezi rivier laten je krokodillen, olifanten en ander wildlife zien. In Zimbabwe is Hwange National Park een hotspot voor het spotten van wild. En de afsluitende Victoria watervallen zijn de natuur op haar meest overweldigend.

Maar wat is misschien nog wel indrukwekkender op onze fietstocht van Harare naar Victoria Falls?

Het leven op het Afrikaanse platteland. De rustige weggetjes en paden, de hutten langs de kant, de dorpjes en vooral: de vriendelijke, gastvrije mensen die je zo warm welkom heten. Je bent hier echt op ontdekkingsreis.

We ondersteunen de tocht met een overlandtruck, waarin plaats is voor iedereen plus alle fietsen en bagage; grote tweepersoonstenten; kampeergerei en een volledige keuken. Hierdoor zijn we op alles voorbereid, zelfvoorzienend en flexibel, want we kunnen met transfers grotere dagafstanden afleggen. 'Overlanding' geeft het ultieme gevoel van nomadische vrijheid. Hotelovernachtingen en restaurants vormen daarbij een leuke afwisseling.

Voor wie de tijd heeft, twee weken Overlanding Zim & Zam is perfect te combineren met drie weken Overlanding Namibie/Windhoek -> Kaapstad. De charme van Zim & Zam ligt in het Afrikaanse platteland, de mensen en 'natte' natuur. Namibië laat daarentegen niemand los door de droge oneindigheid, de fascinerende vergezichten en de ongelooflijke diversiteit daarin. Twee werelden, één reis.

Sprekende foto's, kaartjes en grafieken vind je op http://cycling.martinhilbers.info/ZimZam/index.htm, het beeldende reisverslag van Martin, een van onze 17 deelnemers aan Zim & Zam 2019.

ROUTE FIETSVAKANTIE ZIMBABWE & ZAMBIA

 • Dag 1: welkom in Harare en een korte city tour by bike naar de Shona Sculpture Gallery, met Zimbabeaanse beeldhouwkunst.
 • Dag 2: transfer naar Makuti en van daaruit 50 km fietsen naar Lake Kariba, 's werelds grootste door mensen aangelegde meer (ruim 200 km lang), waar de Zambezi 'doorheen stroomt'.
 • Dag 3: de Zim-Zam-grens over, naar Chirundu (50 km fietsen). Eind van de middag een bootsafari op de Kafue rivier, met een schitterende Afrikaanse zonsondergang, gapende hippo's en ander wild.
 • Dag 4 & 5: 55 km heel landelijke en onverharde fietskilometers naar de Mvuu Lodge aan de Zambezi rivier. Op de rustdag een kano- of een loopsafari.  Olifanten, krokodillen en meer wildlife, dit is puur Afrika.
 • Dag 6: naar Chilanga, nabij Lusaka. Even proeven aan meer stedelijk comfort (hotel). Bevoorrading voor de komende, afgelegen dagen naar de Victoria Falls.
 • Dagen 7-10: over Mooring's Campsite (Monze), Bruce-Miller Game Farm (Choma) en Kalomo naar Livingstone, de Zam-zijde van de Victoria Falls. We fietsen over verlaten weggetjes, paden soms, en maken nauwelijks gebruik van de Great East Road. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij, in deze dorpjes passeren nooit buitenlanders op een fiets. We fietsen zo'n 60-90 km per dag. Livingstone is dan opeens wel toeristisch, maar de watervallen maken ook direct duidelijk waarom: de alle zintuigen overweldigende natuurkracht is uniek. De Zambezi klettert hier naar beneden.
 • Dag 11: de Zam-Zim-grens over en door naar Hwange National Park, het bekendste wildpark van Zimbabwe. Hwange is financieel in de verdrukking gekomen door de Zimbabweaanse economische crisis, maar kent daardoor wel een bijzondere, oorspronkelijke uitstraling. Jeepsafari aan het einde van de middag.
 • Dag 12: naar Victoria Falls, het dorp aan de Zim-zijde van de Vic Falls. Alle tijd om een flink stuk prachtig te fietsen door deze afgelegen hoek van Zimbabwe.
 • Dag 13: Victoria Falls is door haar lokatie de enige plek in Zimbabwe die nooit echt heeft geleden onder de crisis en hotel & restaurant maken het verblijf heerlijk aangenaam. Een welverdiende finishplaats of een mooie tussenstop om de accu op te laden voor degenen die verder met ons meereizen van Windhoek naar Kaapstad.
 • Dag 14: afscheid. Of de vlucht van Victoria Falls naar Windhoek.

OVERIGE REISGEGEVENS

Zoals in al onze reizen zijn we 4 à 6 uren per dag onderweg op de fiets. Door de overlandtruck kan iedereen zijn eigen dagkilometrage bepalen. Vaak rijden we na het fietsen - na de lunch - nog een stuk door, zodat we zowel de mooiste trajecten kunnen fietsen als onze hele route Harare -> Victoria Falls in twee weken afleggen. Een van de grootste voordelen van de Overlanding-formule is de gegarandeerde variatie, doordat we ons op monotone stukken versneld verplaatsen en ons kunnen concentreren op de meest verrassende fietstrajecten.

Een fit lichaam voldoet, onze Overlanding-tochten vereisen in principe geen uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen, hoe meer een goede fietsconditie van pas komt.

De wegen zijn afwisselend goed geasfalteerd en onverhard. We fietsen over wegen, weggetjes en soms paden, maar niet over zog. single-track mountainbike trails.

De accommodaties bestaan afwisselend uit hotels en tenten (± twee-derde van de nachten kamperen we). Voor het kamperen hoef je alleen een eigen slaapzak mee te nemen. De maximale groepsgrootte bedraagt 18 gasten.

April en mei worden gerekend tot de mooiste maanden om door Zuidelijk Afrika te reizen en te fietsen, het weer is dan droog, zonnig en aangenaam warm. Net na het regenseizoen is de natuur in Zimbabwe en Zambia op haar mooist.

Omdat grote stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike de voorkeurstweewieler. Een randonneur zonder vering, met dikkere banden, kan ook; die is alleen soms wat minder comfortabel. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.

We verhuren goede mountainbikes uit Kaapstad. Het huurgeld bedraagt 165 euro.

Voor Nederlanders en Belgen is het mogelijk om bij aankomst in Harare een zog. UniKaza visum te kopen, waarmee je een maand tussen Zimbabwe en Zambia kunt pendelen. Verder is een paspoort vereist dat nog geldig is tot minimaal zes maanden na vertrek.

Voor wat betreft de vaccinaties is het advies: raadpleeg de GGD of een vaccinatiedienst in een persoonlijk gesprek. DTP en Hepatitis-A zijn in ieder geval aan te raden. Malariarisico is aanwezig, alhoewel we in de afgelopen afgelopen tour nauwelijks door muggen zijn gestoken (en zeker niet iedere mug is een malariamug).

Het gevaar van rabiës vinden wijzelf te gering om te vaccineren, maar dit is een afweging die iedereen het best zelf kan maken.

www.travelclinic.com is een zeer informatieve website over tropische ziekten en vaccinaties.

PRIJZEN FIETSREIS ZIMBABWE EN ZAMBIA

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van een volledig geëquipeerde overlandtruck zorgt voor extra hoge transportkosten. Aan de andere kant, de prijs van deelname dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier en wijn)
 3. onze meefietsende begeleiding
 4. alle vervoer en transport tussen start en finish
 5. alle entreegelden; inbegrepen zijn de gidsen.

Deelname aan de 14-dagen-tocht kost 1.925 euro per persoon.

Het supplement voor een 1-persoonskamer/tent bedraagt 250 euro.

We hebben goede mountainbikes uit Kaapstad te huur voor 165 euro.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecaniciën en soigneur. Deze optie kost eenmalig 130 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn diverse vliegmaatschappijen die 1 ticket aanbieden waarmee je naar Harare vliegt en waarmee je terugkeert vanuit Victoria Falls. British Airways is een van onze favorieten.

Voor wie aan de volledige tour Harare -> Victoria Falls & Windhoek -> Kaapstad meedoet, verzorgen we kosteloos het vervoer van fiets en bagage tussen Vic Falls en Windhoek met de overlandtruck, regelen we de vliegticket Victoria Falls -> Windhoek en dragen daar 250 euro (de kosten van Namibian Airlines bij vroege boeking) aan bij. De totale prijs komt daarmee op 3.195 + 1.925 = 5.120 euro. De eventuele huur van een mountainbike kost dan 360 euro.

Belangstelling voor deze expeditie-achtige reis Zim & Zam (en eventueel Windhoek -> Kaapstad)? Ons e-mailadres is: tropicalcyclist.contact@gmail.com.

guest
Score:
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments