Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

OVERLANDING VICTORIA FALLS & NAMIBIË

buitenspelen, outdoor living

de eigen 'Ark van Noach'

fietsen zoveel als je wilt

Na 100 dagen Cairo -> Kaapstad (2007) en 70 dagen volledig zuidelijk Afrika (2008) neemt de 'Overlanding'-reisvorm bij ons een heel bijzondere plaats in. Door de inzet van een overlandtruck met plaats voor alle gasten plus fietsen, bagage, eten & drinken en kampeergerei, ontstaat een nomadische vrijheid die zijn weerga niet kent. We fietsen de mooiste stukken, we zitten aan de warmste kampvuren, we slapen onder de volste sterrenhemels, we voelen ons gezonder dan ooit, kan het meer outdoor? "Het werkt verslavend!" (Ed, meerdere keren mee).

Victoria Falls -> Namibië vormde in 2007 en 2008 een grandioos stuk van de route! Daarom ruimen we elk jaar een prominente plek in voor deze 'krent uit de pap'.

Wat mij het meest is bijgebleven van Namibië zijn de rust, leegte en eindeloosheid van het landschap.
Deze reis was in al zijn facetten voor mij een markeringspunt.

Ronald
Wij vonden het een fantastische tocht.
De gravelwegen, het wildkamperen en het dorre, ruwe landschap maken dat je je weg van de wereld waant.
Een absolute aanrader!
Wilfried & Hilde

Ik denk nog vaak terug aan het douchen met een colafles bij zonsondergang😉 Voor de reis zag ik toch wat op tegen die paar bushcamps, maar achteraf waren dat de mooiste plekken! Ik vond het een prachtige reis en ga zeker nog een keer door Afrika fietsen.

Petra
Wat ik écht fantastisch vond, was het wild kijken na een heerlijke fietsdag, op de uitkijkplek van de campsite in Etosha National Parc! Daar viel ik van de ene in de andere verbazing, door wat ik aan mijn netvlies voorbij zag trekken: een leeuw, kleine olifantjes, neushoorns, hyena’s etc. 
Carla

ROUTE FIETSVAKANTIE VICTORIA FALLS & NAMIBIË

Ruim drie weken door zuidelijk Afrika trekken vergt flexibiliteit, onder andere in het kiezen van de route. Lokale omstandigheden (bijvoorbeeld de toestand van de weg of politieke gebeurtenissen) kunnen vragen om improvisatievermogen. Daarom geven we de route het liefst in de vorm van een schets.

 • Dag 1: welkom in Victoria Falls, Zimbabwe, heel dichtbij de overweldigende Victoria Falls.
 • Dag 2: naar Katima Mulilo, net na de Namibische grens.
 • Dagen 3-5: naar Rundu, door de groene Caprivi-strook, met veel wildlife. De Caprivi is een ‘hidden juwel’, een buitenbeentje binnen half-woestijn Namibië.
 • Dagen 6-7: naar Halali Camp in Etosha National Park, een van de allermooiste wildparken van Afrika.
 • Dag 8: een volle dag in Etosha National Park, overnachting in Okaukejo Camp. Veel wildlife bij de waterholes van beide Etosha Camps.
 • Dag 9: naar de hoofdstad Windhoek.
 • Dag 10-12: naar Swakopmund aan de Atlantische kust, de belangrijkste Namibische badplaats. Tussen Windhoek en Swakopmund 'voel' je Namibië: driehonderd (ontzettend mooie) kilometers lang zijn we volledig op onszelf aangewezen, want steden of dorpjes ontbreken. Wildkamperen is noodzakelijk op de Khomas Hochland route. Gelukkig, want er bestaat geen intensere duizend-sterren accommodatie.
 • Dag 13: rustdag Swakopmund.
 • Dag 14-15: door de Namib-Naukluft woestijn naar de zandduinen van Sossusvlei, die eigenlijk niet te beschrijven zijn; zelfs foto's schieten tekort.
 • Dagen 16-18: dwars door Namibië naar Aus, waar we van een rustdag kunnen genieten in het uitgestrekte Klein-Aus Vista.
 • Dagen 19-21: via Rosh Pinah, langs de Oranjerivier en de Richtersberg, naar Noordoewer. Op de laatste rustdag kunnen we heerlijk peddelen op de Oranjerivier.
 • Dag 22: een van de meest panoramische dagen, door Ai-Ais National Park naar de Fish River Canyon. Bij zonsondergang zijn er weinig plekken waar een glas Zuidafrikaanse wijn beter tot zijn recht komt.
 • Dag 23: een stuk fietsen en daarna transfer naar Windhoek.
 • Dag 24: afscheid.

OVERIGE REISGEGEVENS

We ondersteunen de tocht ruimschoots met lokale deskundigheid en degelijke spullen: in de overlandtruck is plaats voor iedereen plus de fietsen en de bagage; grote tweepersoonstenten; alle kampeergerei (je hoeft alleen een slaapzak mee te nemen); een volledige keuken. Hierdoor zijn we op alle omstandigheden voorbereid en zelfvoorzienend, wat 'Overlanding' dat ultieme gevoel van nomadische vrijheid geeft.

Zoals in al onze reizen zijn we 4 à 6 uren per dag onderweg op de fiets. Door de overlandtruck kan iedereen zijn eigen dagkilometrage bepalen. Vaak rijden we na het fietsen - na de lunch - nog een stuk door, zodat we zowel de mooiste trajecten kunnen fietsen als de gehele route door Namibië in ruim drie weken afleggen. Afhankelijk van persoonlijke wensen zullen zo'n 1.200 à 2.000 kilometers op de fiets worden gedaan.

Een van de grootste voordelen van de Overlanding-formule is de gegarandeerde variatie, aangezien we ons op monotone stukken versneld verplaatsen en ons kunnen concentreren op de meest verrassende fietstrajecten.

Rustdagen bieden de ruimte om bezienswaardigheden te bezoeken en om het lichaam te laten herstellen van de gedane inspanningen.

Een fit lichaam voldoet, onze Overlanding-tochten vereisen in principe geen uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen, hoe meer een goede fietsconditie van pas komt.

Het wegdek bestaat afwisselend uit asfalt en (goed berijdbare) gravelwegen.

De accommodaties bestaan afwisselend uit hotels en tenten (twee-derde van de nachten kamperen we; waarbij dat soms zog. 'bush camp' c.q. wildkamperen is).

De maximale groepsgrootte bedraagt 18 gasten.

Oktober en november worden gerekend tot de mooiste maanden om door Namibië te reizen en te fietsen, het weer is dan droog, zonnig en warm.

Omdat grote stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike de voorkeurstweewieler. Een randonneur zonder vering, met dikkere banden, kan ook; die is alleen soms wat minder comfortabel. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste/steilste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.

We hebben goede mountainbikes uit Kaapstad te huur. Het huurgeld bedraagt 13 euro per dag.

Voor Nederlanders en Belgen is alleen een paspoort vereist, dat nog geldig is tot minimaal zes maanden na vertrek uit het land. Visa zijn niet nodig.

Zowel Zimbabwe als Namibië staat open voor internationaal toerisme. Een negatieve PCR-test is nodig, maar er gelden geen quarantaine-verplichtingen.

Voor wat betreft de vaccinaties is het advies: raadpleeg de GGD of een vaccinatiedienst in een persoonlijk gesprek. DTP en Hepatitis-A zijn in ieder geval aan te raden. Malariarisico bestaat tot aan Windhoek.
www.travelclinic.com is een zeer informatieve website over tropische ziekten en vaccinaties.

DATA VICTORIA FALLS & NAMIBIË

De tour start op 16 oktober 2021 in het Zimbabweaanse Victoria Falls en eindigt in Windhoek op 8 november 2021.

PRIJZEN FIETSREIS NAMIBIË

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van een volledig geëquipeerde overlandtruck - die ons stukken van van het traject verplaatst - zorgt voor extra hoge transportkosten. Aan de andere kant, de prijs van deelnemen dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier en wijn)
 3. onze meefietsende begeleiding
 4. alle vervoer en transport tussen start en finish, vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
 5. alle entreegelden; inbegrepen zijn de gidsen.

Deelname aan de 24-dagen-tocht kost 3.495 euro per persoon.

Het supplement voor een 1-persoonskamer/-tent bedraagt 445 euro.

We hebben goede mountainbikes uit Kaapstad te huur. Het huurgeld bedraagt 295 euro.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecaniciën en soigneur. Deze optie kost eenmalig 135 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn diverse vliegmaatschappijen die één ticket aanbieden waarmee je naar Victoria Falls (Zimbabwe) vliegt en waarmee je terugkeert vanuit Windhoek.

Een mogelijke deelname aan deze expeditie-achtige reis? tropicalcyclist.contact@gmail.com.

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments