Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

ZIMBABWE:

EXPLORING: SAMEN DE WERELD ONTDEKKEN

de dag zal het leren, echte 'flow'

je eigen 'Ark van Noah'

fietsen zoveel als jezelf wilt

Als we 'op Exploring' zijn, op zoek naar nieuwe routes voor Tropical Cyclist, leven we altijd in een soort roes. Het doel van de reis staat ons duidelijk voor ogen: het vinden van een route die past bij onze 'vreemde reizen'. Tegelijkertijd fietsen we weg zonder een strak omlijnd plan. 'Going with the flow', ondersteund door voorwerk en vooral het vertrouwen in onze eigen fietsreiservaring, laten we het land in al zijn intensiteit op ons afkomen. Alle tochten in ons programma zijn op deze wijze tot stand gekomen; soms ook heeft het zoeken niet tot een definitieve route geleid. Zo viel Bangladesh af door de unieke (verkeers)chaos en het gebrek aan accommodaties, maar de herinneringen aan Exploring-Bangladesh zijn nog steeds exceptioneel.
Dat gevoel van fietsend de wereld verkennen, van op ontdekkingsreis zijn, delen we graag met anderen. Lekker samen op pad zijn, met onze gasten.
Een volgwagen die de bagage vervoert en ook deelnemers en fietsen kan meenemen, zorgt voor een vangnet van veiligheid. Iedereen kan zijn eigen tempo fietsen zonder de angst het spoor kwijt te raken.
De charme van Exploring Cyclist is het beeld dat zich pas gedurende de dag uitkristalliseert. 's Ochtends is er wel een briefing over de route en de waarschijnlijke overnachtingsplaats, maar ook voor onszelf vormen deze nog onbekend terrein. Aan de andere kant, één zekerheid biedt meer garantie dan ooit: onze 20-jarige ervaring als fietsende nomaden waarborgt een avontuur met vele verrassingen, maar zonder risico of gevaar.

FIETSVAKANTIE ZIMBABWE

Zimbabwe is niet de eerste bestemming die in je opkomt als je plannen maakt voor een fietsreis. Maar toen we in 2008 in 70 dagen heel zuidelijk Afrika 'Overlanding' doortrokken met een grote groep, waren alle gasten het erover eens: als Mugabe weg is, moeten we terug naar dit prachtige land met zijn hartelijke bewoners. In 2019 zullen we die belofte inlossen!
We gaan een ronde 'met de klok mee'  maken, met als ankerpunten o.a. Hwange National Park, de ruïnes van Great Zimbabwe, Matobo National Park en natuurlijk de overweldigende Victoria Falls.
De start is in Harare, we heten onze gasten welkom op 21 april, aan het einde van het regenseizoen en daardoor landschappelijk een heel mooie periode.
Op 2 mei komen we aan in Victoria Falls, waar we op 4 mei afscheid nemen.

FIETSEN DOOR ZIMBABWE, PRAKTISCH

Onze verkennende trips vereisen niet de conditie van een sportman of -vrouw. De route die eruit voortkomt, moet toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarom zoeken we rustige, liefst geasfalteerde wegen met heuvels en klimmetjes, maar niet met hoge bergen. De dagafstanden zullen liggen tussen de 70 en 90 km, met rustdagen bij de bezienswaardigheden.

De gehele tour wordt ondersteund door een overlandtruck, net als in 'Overlanding Zuidelijk Afrika'.  In de overlandtruck is plaats voor iedereen plus de fietsen en de bagage; grote tweepersoonstenten; alle kampeergerei (je hoeft alleen een slaapzak mee te nemen); een volledige keuken. Hierdoor zijn we op alle omstandigheden voorbereid en zelfvoorzienend, wat een ultiem gevoel van nomadische vrijheid geeft. De overlandtruck maakt het mogelijk om ons over een (monotoner) stuk te verplaatsen en verder te fietsen waar dat weer de moeite waard is. En de truck is er altijd als je eens wat minder wilt fietsen.
We verwachten ongeveer twee-derde van de nachten te kamperen en een-derde in hotels te verblijven.
Aan te raden zijn de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A, evenals malariatabletten.
Het visum kan voor 30 USD bij aankomst worden verkregen.
Je kunt volgens de weerstatitieken verwachten: temperaturen van ruim 25 C, veel zon en mogelijk nog een laatste regenbui.
Omdat stukken van de route onverhard kunnen zijn, is een mountainbike de voorkeurstweewieler. Een randonneur zonder vering, met dikkere banden, kan ook; die kan alleen soms wat minder comfortabel zijn. Kleine versnellingen zijn nodig voor zwaardere/steilere stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.
We bieden goede mountainbikes uit Kaapstad te huur aan. Het huurgeld bedraagt 13 euro per dag.
De maximale groepsgrootte bedraagt 18 gasten.

PRIJZEN FIETSREIS ZIMBABWE

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn, zeker in een (door de schaarste) duur land als Zimbabwe. De inzet van een volledig geëquipeerde overlandtruck zorgt voor extra hoge transportkosten. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel
  3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding
  4. alle vervoer en transport tussen de startplaats Harare en de finish in Victoria Falls
  5. de volledige uitrusting om comfortabel te kamperen, incl. een veldkeuken met kok
  6. alle entreegelden (m.n. Nationale Parken)

Deelname aan de tocht kost 1.845 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer/tent wil, ligt de prijs 245 euro hoger.
In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 125 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

V.w.b. een vliegticket heen naar Harare en terug vanuit Victoria Falls, kan het lonen om vanuit Dusseldorf te vertrekken. Dan kun je op rond de 600 euro retour, uitkomen.

COMBI MET WINDHOEK -> KAAPSTAD

Als je ruim vijf weken outdoor wil leven en zuidelijk Afrika tot in de vezels meemaken, dan is de uitgelezen combi die van Exploring-Zimbabwe met Namibië & Zuid-Afrika . Start op 21 april in Harare, aankomst in Victoria Falls op 2 mei, doorvliegen naar Windhoek op 4 mei en de dag erna aan de volgende fietstocht beginnen. Op 26 mei ben je dan een enorme reiservaring rijker!
Voor wie aan deze volledige tour Harare -> Victoria Falls & Windhoek -> Kaapstad meedoet, verzorgen we kosteloos het vervoer van fiets en bagage tussen Vic Falls en Windhoek met de overlandtruck, regelen we de vliegticket Victoria Falls -> Windhoek en dragen daar 250 euro - de kosten van Namibian Airlines bij vroege boeking - aan bij. De eventuele huur van een mountainbike kost dan 10 euro/dag.

Heb je belangstelling voor het ontdekken van Zimbabwe (zuidelijk Afrika) op de fiets? tropicalcyclist.contact@gmail.com

Laat een antwoord achter

avatar