PERU - BOLIVIA:
'We leefden op adembenemende hoogte, op koude hoogte, op hartverwarmende hoogte, vooral: op grootse hoogte. Voortdurend tussen de 2.000 en de 5.000 meter boven zeeniveau, snakten we naar zuurstof, rilden we van de kou, voelden we de zon als een koperen ploert op onze huid branden, kauwden we cocabladeren tegen de hoogteziekte en vooral: genoten we intens van alles wat de Andes aan natuur en mensen heeft te bieden.'
In 2009 organiseerden we een twee maanden lange reis van Ecuadoriaans Quito naar Chileens Santiago, waarbij Peru en Bolivia er zondermeer uitsprongen als kroonjuwelen. Vandaar dat we deze twee landen eruit hebben gelicht en dat de 23-daagse tocht door dit deel van de Andes een van onze pronkstukken is geworden!
Cuzco, de oude hoofdstad van het mystieke Inca-rijk; Macchu Picchu, ‘De Verloren Stad’ ervan; de oneindige weidsheid van de Altiplano, slechts onderbroken door kleurrijke mensen, dorpjes en (natuurlijk) lama’s; Lake Titicaca, het hoogste bevaarbare meer ter wereld; ‘The Death Road’ als fantastische (niet gevaarlijke😉) afdaling; en waarschijnlijk boven alles de oogverblindende zoutvlakte Salar de Uyuni. Meer diversiteit is in drie weken op de fiets vrijwel onmogelijk. Je gaat letterlijk en figuurlijk van het ene hoogtepunt naar het andere!
ROUTE FIETSVAKANTIE PERU BOLIVIA
Dagen 1-2: Cuzco, ongetwijfeld de mooiste stad van Peru, op ruim 3.300 meter hoogte. Een fietstochtje langs de belangijkste ruines nabij Cuzco, versnelt de acclimatisatie.
Dagen 3-6: naar Machu Picchu, op de fiets! A) de heilige vallei van de Inca's , naar Ollantaytambo (80 km). B) een 37 km lange beklimming naar de Abra Malaga pas - geheel of gedeeltelijk op de fiets - brengt je op 4.300 meter hoogte, waarna 75(!) adembenemende kilometers je het Amazone regenwoud laten indalen, ruim drie kilometer lager. C) 35 km pittig fietsen over onverharde weg, gevolgd door twee uur lopen brengt je in Agua Calientes, de basis voor Machu Picchu. D) een volle dag Machu Picchu, afgesloten met een treinreis naar Ollantaytambo.
Dagen 7 t/m 12: op naar Lake Titicaca, door de Inca-vallei en over de Altiplano. Van Urcos (105 km) naar Sicuani (95 km) loopt het geleidelijk van 2.800 meter op naar 3.500 meter. De Abra la Raya pas (4.300 m) over, om vervolgens af te dalen naar de ruige hoogvlakte Altiplano (3.800 m). Na overnachtingen in Ayaviri ((110 km) en het schilderachtige Lampa (80 km) aankomst in Puno (95 km), aan het immense Titicaca meer. De rustdag in Peruviaans Puno is zeker verdiend.
Dagen 13-14: grotendeels langs Lake Titicaca naar de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld (3.600 m), La Paz in Bolivia. Onderweg een overnachting in Boliviaans Copacabana (90 km). Daarna 70 spectaculaire kilometers langs het meer, gevolgd door een transfer.
Dag 15: dagtrip vanuit La Paz, 'The most dangerous road in the world' af met een hoogteverschil van 3.300 meter in 62 kilometer.
Dagen 16-20: de oogverblindende salars/zoutvlakten van Bolivia, op 3.600 meter hoogte! A) rustdag in La Paz, gevolgd door een nachtelijke transfer naar Uyuni, in een gerieflijke slaapbus B) dagtochtje vanuit Uyuni C) de Salar de Uyuni op, naar Isla Inkahuasi (95 km) d) verder over de zoutvlakte, naar Llica (80 km), het mooiste stuk E) de Salar de Coipasa (80 km), overnachting in Sabaya.
Dag 21: terug naar La Paz
Dag 22: prachtige afsluitende dagtrip door de Canon de Palca; weinig kilometers (15 km onverhard), weergaloze panorama's.
Dag 23: afscheid
FIETSEN PERU BOLIVIA, PRAKTISCH
We ondersteunen de tocht ruimschoots met lokale deskundigheid en degelijke spullen, de volgwagens bieden bij transfers plaats aan iedereen plus fietsen en bagage. Op de Salar de Uyuni worden we begeleid door terreinwagens.
De accommodaties varieren van (liefst😉) zeer comfortabel tot (m.n. op de salars) ‘basic’.
Een fit lichaam voldoet, onze reizen vereisen in principe geen uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen - ook onder zwaardere omstandigheden van hoogte, kou en beklimmingen - hoe meer een goede fietsconditie van pas komt. Natuurlijk beïnvloedt een hoogte van boven de 3.000 meter je fysiek vermogen, maar in eerdere tochten was de last van hoogteziekte zeer beperkt. De opbouw van de reis vergemakkelijkt de acclimatisering.
Augustus en september worden geschakeerd onder de mooiste maanden voor het Andes-gebied, gezien de grote kans op zon, heldere luchten en geringe neerslag.
Omdat sommige stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike de te prefereren tweewieler. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste/steilste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons. Het grootste deel van de route is overigens goed geasfalteerd.
Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Peru en Bolivia. Alleen een paspoort is vereist, dat nog geldig is tot minimaal zes maanden na vertrek uit een land.
Voor wat betreft de vaccinaties is het advies: raadpleeg de GGD of een vaccinatiedienst in een persoonlijk gesprek. Aanbevolen vaccinaties voor Peru en Bolivia zijn: DTP, hepatitis-A en gele koorts. Anti-malariatabletten zijn niet nodig op onze route. Het gevaar van rabiës vinden wijzelf gering, maar dit is een afweging die eenieder het best zelf kan maken. www.travelclinic.com is een zeer informatieve website over tropische ziekten en vaccinaties.
Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van grote, goede volg- en terreinwagens zorgt voor extra hoge transportkosten. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan de tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:
- alle overnachtingen
- de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (alcohol: alleen lokaal bier)
- onze meefietsende begeleiding
- alle vervoer en transport tussen start en finish, vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
- alle entreegelden; inbegrepen zijn de gidsen.
In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.
NB. Zowel de mondiale inflatie als de devaluatie van de euro t.o.v. de dollar (waaraan de Zuidamerikaanse valuta’s zich verbinden) spelen ons niet in de kaart.
Optioneel is:
- de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 145 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.
Onder onze gasten favoriete luchtvaartmaatschappijen om naar Cuzco en van La Paz te vliegen, zijn bijvoorbeeld KLM en Iberia.
Vliegtickets kun je ook boeken via onze partnerorganisatie Asian Way of Life (info [@] awol.nl), met wie we deze Andes-tour samen organiseren.