Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

PAMIR & KARAKORAM HIGHWAY:

DE TOCHT DER TOCHTEN

van de wereld,
dichtbij de hemel

 wie er wel woont,
nodigt ons uit

panorama's om nooit
te vergeten

Lyrische fascinatie in de zuiverste vorm. De Pamir Highway en de Karakoram Highway roepen de meest intense bewoordingen op, zowel bij onze gasten als bij onszelf.

In 2001 schreven we over de Karakoram Highway (KKH):
Was het de ijle lucht, op de 4.730 meter hoge Khunjrab Pass zo dun dat je begrijpt dat op deze hoogste geasfalteerde grensovergang ter wereld vrijwel geen mens is te bekennen? Was het de intens blauwe hemel, zo scherp contrasterend met al die besneeuwde bergtoppen van meer dan 7.000 meter? Of was het de zonnige warmte die - overdag fietsend - helemaal niet deed denken aan krakende sneeuw of aan de koude van de nachten? Was het misschien de stilte die je niet verwachtte bij het woord 'highway'; dat afgelegene en verlatene dat in China nog eens werd overtroffen, door weidse hoogvlakten waar alleen enkele herders en hun kudden die stilte doorbraken? Of, was het de onwaarschijnlijk grote gastvrijheid van de noordelijke Pakistani en het daaruitvolgende gevoel van veiligheid? Misschien zullen we wel nooit kunnen uitleggen waarom we zo onder de indruk de KKH verlieten. Dat alomvattende, dat betoverende, dat adembenemende, dat heel dichtbij de hemel fietsen, dat ...'

Eerste wat in mij opkomt: schitterende tocht! Eerst langs de Panj rivier, waar het Afghaanse leven aan je voorbij trekt, en daarna het Pamir gebergte in, met onwaarschijnlijk mooie landschappen en aardige mensen.

Jan Willem

De KKH was al jarenlang een grote droom. De droom is uitgekomen en wat voor een droom! Het landschap waar je doorheen fietst is zo immens groot dat je jezelf de hele dag heel klein voelt bij een grootse prestatie. De variëteit in het landschap, canyon-achtig in Pakistan en weids in China, zorgt voor veel afwisseling. De gastvrijheid en vriendelijkheid van de Pakistaanse bevolking, in combinatie met de uitstekende verzorging van Pascal, maakte het feest voor mij compleet.'

Wilchard Steenbakkers
Jouw enthousiasme over Pakistan heeft ons allen overtuigd om met je mee te gaan op deze fantastische fietsreis en heeft ons een van de mooiste fietstochten van ons leven bezorgd. Je hebt gelijk: de natuur is overweldigend en de mensen zijn fantastisch. Getekend: vrienden van de KKH 2011.
13 gasten KKH-2011
Wat me het meest is bijgebleven van de Pamir Highway, is het uitgestrekte en zeer ruige landschap en hoe de mensen daar in kleine dorpjes of eenzame huizen een mooi maar eenvoudig leven leiden. 
Monique


In 2013 hielden we het wat korter, maar van de Pamir Highway (PH) waren we net zo onder de indruk:
De natuur is hier de baas, niets of niemand anders. En die natuur is zo meeslepend mooi! Meeslepend door het afgelegene, door het lege, door het ruige: alles in deze dagen is 'basic'. Zò fabelachtig mooi kan het zijn om teruggeworpen te worden op de fundamenten.

In 2019 gaat het er van komen, na 9 eerdere Karakoram- en 4 Pamir-edities: een tocht die beide toppers verbindt. Vanuit Tadzjikistaans Dushanbe naar Sary Tash in Kirgizië, via (nieuw) de Wakhan vallei; om vervolgens van Chinees Kashgar naar Noord-Pakistaans Gilgit af te reizen, over de Khunjrab Pass. Het predikaat 'tocht der tochten' was zelden meer van toepassing!

ROUTE FIETSVAKANTIE PAMIR & KARAKORAM HIGHWAY

 • Dag 1: welkom in Dushanbe, transfer naar Zigar, vanwaar het mooie fietsen kan beginnen.
 • Dagen 2 t/m 4: over Kalaikum (75 km), Vanch (80 km) naar Rushan (80 km), transfer naar Khorog (50 km, eventueel te fietsen). Aan de andere kant van de Panj grensrivier is het Afghaanse leven te zien.
 • Dag 5: rustdag in Khorog, op 2.000 meter hoogte.
 • Dagen 7 t/m 12, een nieuw ('exploring') stuk: in plaats van de Pamir Highway nemen we deze keer de Wakhan Valley.  Aan het Tuzkul-meer (3.800 m) vinden we opnieuw de aansluiting bij de Pamir Highway.
 • Dagen 13 en 14: over Mamazir (80 km, 4.100 m) naar Murghab (45 km, 3.700 m). Murgab is een buitenpost, meer niet. Goed om de voorraden op peil te brengen.
 • Dagen 15 en 16: over de Ak-Baital Pas (70 km, slapen op 4.400 meter), naar het prachtige Karakul-meer (45 km, rustmiddag op 3.900 m).
 • Dag 17: over de Kyzl-Art Pas Kirgizië in, naar de grensplaats Sary Tash (95 km, op 3.100 m).
 • Dag 18: transfer naar Kashgar, het Chinese startpunt van de Karakoram Highway; over de Irkeshtam Pas.
 • Dag 19-21: bijna 300 km naar Tashkurgan, over het Subash plateau en met een overnachting aan het Kara Kul meer van Xinjang.
 • Dag 22: transfer naar de top van de Khunjrab Pas - de Chinese autoriteiten staan fietsen niet toe - om daarnavan ruim 4.700 m in 80 km af te dalen naar 2.700 m, de Pakistaanse grensplaats Sost.
 • Dagen 23-24: de 200 mooiste kilometers van de hele tour? Door de Hunza Vallei naar Gilgit (1.400 m), langs de Rakaposhi (7.790 m).
 • Dagen 25 en 26: van Gilgit naar Islamabad, bijvoorkeur met het vliegtuig; anders in een combinatie van fiets en bus. De vluchten zijn veilig, maar vereisen een volledig onbewolkte hemel en worden daardoor regelmatig geannuleerd. De Rajah Bazaar in Rawalpindi is uniek.
 • Dag 27: afscheid.

Een geoefend lichaam is een voorwaarde om te kunnen genieten van de Pamir en de Karakoram, alhoewel de conditie van een topsporter niet nodig is. Je moet vooral je eigen grenzen kennen en de signalen van je lijf kunnen interpreteren. Vanaf zo'n 3.000 meter kan hoogteziekte parten spelen (bijvoorbeeld ademnood, hoofdpijn, algehele slapte). Onze route kent een geleidelijke opbouw, wat de kans op problemen minimaliseert. En de meest radicale reactie - die altijd effectief is: snel terug naar een lager niveau - is steeds voorhanden.

FIETSEN PAMIR & KARAKORAM HIGHWAY, PRAKTISCH

We verwelkomen onze gasten in Dushanbe, Tajikistan, op maandag 26 augustus 2019.

Op zaterdag 21 september 2019 nemen we afscheid, in Islamabad, Pakistan.

De fietstocht wordt ondersteund door een grote volgwagen/bus, tenten, een mobiele keuken, een kok, een tolk en vanzelfsprekend een chauffeur. Het strenge landklimaat op deze hoogten, in combinatie met het regenseizoen in Pakistan, biedt slechts een korte periode de gelegenheid om te reizen/fietsen. Augustus & september zijn de beste maanden, met veel zon, weinig neerslag en heldere luchten. Het weer is wel altijd wispelturig, het kan in een mum van tijd omslaan.

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 18.

Het wegdek is gevarieerd en gedeeltelijk onverhard: asfalt als een biljartlaken, door de seizoenen afgebrokkelde verharde weg, zand & stenen, grof wasbord, soms een rivierbedding. Een mountainbike en een stevige randonneur zijn allebei mogelijk. Gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.

De accommodaties zijn veelal 'basic' op de Pamir Highway: hotels in Khorog en Murghab, verder primitieve 'homestays' en tenten. Geheel passend bij het landschap! De Karakoram Highway biedt meer keuze aan hotels en daardoor  een hogere kwaliteit.

Het visum voor Tajikistan kun je vooraf online kopen. Voor Kirgizië is geen visum nodig. Het Chinese visum incl. Xinjang-permit, vergt aanvraag vooraf. Idem voor het Pakistaanse visum. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A.

PRIJZEN FIETSREIS PAMIR & KARAKORAM HIGHWAY

De comfort-prijsverhouding van een fietsreis over de Pamir en de Karakoram Highway is een andere dan de kwaliteit-prijsverhouding: die laatste is juist heel hoog. Het gaat om een echt unieke ervaring. Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een lokaal team van kok, tolk en chauffeur van de volgwagen die de bagage - en eventueel fietsen en mensen - vervoert
 4. alle vervoer en transport tussen de start in Dushanbe en de finish in Islamabad
 5. alle entreegelden

Deelname aan de 27-daagse tocht kost 3.645 euro per persoon.
Wie een eenpersoonskamer/tent wil, betaalt een supplement van 395 euro.

In de praktijk is bijna geen zakgeld nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 130 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Turkish Airlines is de aangewezen vliegmaatschappij, met een ticket waarbij wordt ingevlogen op Dushanbe en teruggereisd vanuit Islamabad. Prijs: ongeveer 700 euro.

Heb je belangstelling voor deze expeditie-achtige tocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com

Heb je uitsluitend interesse in de Pamir Highway? Mocht op 1 maart 2019 de reis nog niet volgeboekt zijn, dan bestaat de mogelijkheid om alleen deel te nemen aan Dushanbe -> Sary Tash, met transfer naar Osh op dag 18. Vanuit Osh kun je uitvliegen. De prijs van Dushanbe -> Osh bedraagt 2.395 euro.

avatar