Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

MONGOLIE:

MAGISCHE RUIMTE EN VRIJHEID

wel eens het gevoel
van te weinig ruimte?

of soms een beetje
jaloers op nomaden?

de Chinggis Khaan
zit in iedereen!

Mongolië neemt een heel bijzondere plek in bij Tropical Cyclist: om de zoveel jaar trekt de magie van de oneindige, nomadische ruimte ons er hartstochtelijk naar toe!
Elke keer verbaast het ons hoe in elke fietskilometer wordt aangetoond hoe gevarieerd een land, vijftig keer groter dan Nederland en slechts bewoond door minder dan drie miljoen inwoners, kan zijn. Steppen, woestijn, heuvels, groen beboste bergen en valleien, ze zorgen voor een voortdurende afwisseling in panorama's, flora en fauna. Paarden - de Mongolen kennen zeventig verschillende woorden voor het edele dier; de liefdesliedjes gaan vooral over paarden - zijn de enige vaste waarde. En natuurlijk is er ook de 'ger', de vilten hut die altijd wel ergens in de verte is te ontwaren en die steeds herinnert aan het nomadische bloed van de Mongolen. Vormen in vrijwel alle samenlevingen nomaden de laagste klasse, in Ulaanbaatar zijn zelfs de rijksten diep in hun hart jaloers op de vrijheid van de eeuwig reizenden buiten de stad. Was het rijk van Chinggis Khaan niet een van de grootste uit de geschiedenis, zonder ook maar een enkel vast paleis?
Het asfalt is nog steeds beperkt, gelukkig, want Mongolië is op z'n mooist als je fietst over het oneindige netwerk van paden. Accommodaties? De overnachtingen in de 'gers' en in de tenten overtreffen in alles het verblijf in stedelijke hotels. En onze meereizende Mongoolse koks bewijzen met elke maaltijd hoe lekker je kunt eten in de vrije natuur.

Moving slowly up a single track, along the edge of a Mongolian forest, the wind through the trees, a sound I had never heard before. Suddenly, right in front of our bikes a stampede, hooves pounding, blonde, black, brown manes flowing. Beautiful! Wow that was surreal!

Breda & Mick

Mongolië, dat land van de oneindige ruimte, van de grenzeloze openlucht, van de ultieme vrijheid, daar moeten we weer naar terug, in juni en juli 2022!

ROUTE FIETSVAKANTIE MONGOLIE

 • Dag 1: Welkom in Ulaanbaatar, de hoofdstad en de enige Mongoolse plaats die van alle moderniteiten is voorzien. 's Avonds stappen we in de nachttrein naar Erdenet.
 • Dagen 2/tm 6: vanuit Erdenet over Bulgan (85 km, hotel), Sayhan (95 km), Oiziyt (70 km) en Battsengel ( 70 km, driemaal kamperen) naar Tsetserleg (80 km, hotel); door de weidse landschappen van de provincies Bulgan en Arkhangai naar de voet van de Khangai bergen.
 • Dag 7: rustdag in Tsetserleg.
 • Dagen 8 t/m 11: 200 km in vier dagen, naar de volgende plaats (Bayanghonkor, hotel). Met hooguit tien passerende wagens per dag. Met regelmatig natte voeten door de kruisende riviertjes. Met prachtige bergen en valleien. Met weinig zware beklimmingen, maar wel met veeleisend 'weg'dek. Met het hoogste punt van de twee weken (2.700 meter). En met de mooist denkbare lokaties om de tenten op te zetten.
 • Dag 12: naar Ayvakheer, in een combinatie van fietsen (70 km) en transfer.
 • Dagen 13 (90 km) en 14 (90 km) : naar het bekendste klooster van Mongolië, Erdene Zuu in Karakoram ('ger camp').
 • Dag 15 (ruim 50 km): vanuit Erdene Zuu een schitterende ochtendrit langs het klooster Shankt Zuu. 's Middags Erdene Zuu zelf.
 • Dag 16: naar de zandduinen van Mongol Els (90 km, 'ger camp').
 • Dag 17: transfer naar Ulaanbaatar en tijd voor de enige heuse stad van het land.
 • Dag 18: Afsluiting, afscheid en nagenieten.

Fietsen door Mongolië is niet zwaar door de dagafstanden of door de hellingsgraden, soms wel door het wegdek. Een goede conditie (maar zeker niet die van een topsporter) is een vereiste, evenals het je thuisvoelen op een mountainbike. Bovenal is mentale flexibiliteit nodig om optimaal te kunnen genieten van deze expeditie-achtige reis.
Op http://cycling. martinhilbers.info/Mongolia/ index.htm zijn prachtige foto's en gedetailleerde fietsgegevens te vinden, Martin was deelnemer in 2013.

FIETSEN MONGOLIE, PRAKTISCH

We verwelkomen onze gasten in Ulaanbaatar op 23 juni en 13 juli 2022.

Op 10 juli en 30 juli 2022 nemen we afscheid, in Ulaanbaatar.

De fietstocht wordt ondersteund door volgwagens, tenten, een mobiele keuken, koks, een vertaalster en vanzelfsprekend chauffeurs. Het strenge landklimaat van Mongolië biedt slechts in een korte (zomer)periode de gelegenheid om te reizen/fietsen. Juni kent lange dagen, weinig neerslag en doordat het dan geen toeristisch hoogseizoen is, relatief goedkope vliegtickets. Mongolië is het land met de meeste zonnige dagen per jaar (meer dan 260) en de neerslag is in het algemeen beperkt. Bovenal is het weer wispelturig en kan het altijd in een mum van tijd omslaan.

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 20.

Het wegdek is gevarieerd en veelal onverhard: asfalt als een biljartlaken, afgebrokkelde verharde weg, soepellopend zand, grof wasbord, kiezels en soms een rivierbedding. Niets anders dan een mountainbike maakt fietsen leuk. In Ulaanbaatar zijn mountainbikes te huur, ook voor een langere periode (prijs 2018: 195 euro voor de hele tour; afhankelijk van gehuurde aantal). Gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.

De accommodaties variëren: een comfortabel hotel voor de overnachtingen in Ulaanbaatar, eenvoudiger guesthouses in de provinciesteden, 'ger camps' en eigen tenten van prima kwaliteit.

Het visum voor Mongolië moet je vooraf aanvragen. Dit kan via het consulaat in Breda of via een visumdienst. De kosten ervan bedragen 90 euro. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A. Mongolië is na een lange lockdown weer open voor toeristen, met vrij binnenlands reizen.

PRIJZEN FIETSREIS MONGOLIE

De kwaliteit-prijsverhouding van een reis door Mongolië is hoog. Maar goedkoop is reizen door Mongolië niet, door de logistiek (lange afstanden) en doordat vrijwel alles is geïmporteerd. Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier).
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van het Mongoolse team van koks, tolk en chauffeurs van de volgwagens, die de bagage (en eventueel fietsen en mensen) vervoeren.
 4. alle vervoer en transport tussen de start en de finish in Ulaanbaatar.
 5. alle entreegelden, inclusief gidsen.

Deelname aan de tocht kost 2.595 euro per persoon.
Wie een eenpersoonskamer/tent wil, betaalt daarvoor  een supplement van 345 euro.

In de praktijk is bijna geen zakgeld nodig; simpelweg omdat er onderweg vrijwel nooit iets te kopen valt!

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 140 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.
  Vliegen naar Ulaanbaatar is niet meer zo excentriek als vroeger, maar het aantal maatschappijen dat deze bestemming in portefeuille heeft, is nog steeds gering. Daarom is vroeg boeken van de vliegtickets een aanrader.

Collega-organisatie Asian Way of Life (AWOL) - met wie we veel samenwerken - kan de vluchten voor je regelen, inclusief het vervoer van de fiets.

Heb je belangstelling voor deze expeditie-achtige tocht door de oneindige ruimte? tropicalcyclist.contact@gmail.com