Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

LADAKH:

DE ADEMBENEMENDE TOPPEN VAN KLEIN TIBET

hoger kan 't niet op een fiets

de diepte van het
Tibetaanse boeddhisme

kunnen bergen echt
zó mooi zijn?

Sommige van bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens onze eigen verkenning, in de tochten met gasten is het bagagevervoer door de volgwagen. Voor meer foto's -hier.

Bijna twintig jaar lang hielden we het niet voor mogelijk, een fietstocht net zo mooi als die over de Karakoram Highway of de Pamir Highway. En opeens gebeurde het toch: Inner Ladakh, de adembenemende toppen van Klein Tibet, in de Indiase Himalayas!
Schrikken ze af of dagen ze je uit? Drie bergpassen van 5.300(+) meter, de Wari La, de Khardung La en de Chang La. Ze zijn heel verschillend van aard, maar al hun beklimmingen en afdalingen hebben een ding gemeen: ze zijn adembenemend mooi. De natuur in haar puurste vorm, je hele lijf eraan onderhevig.
Ladakh is ook zoveel meer dan hoge bergpassen.
Het schitterende, heilige Pangong Lake bijvoorbeeld, op 4.300 meter weergaloos.
Of de Nubra-vallei, die verlaten onherbergzaamheid koppelt aan een levendige vruchtbaarheid in de dorpjes.
Of de hoger gelegen boeddhistische kloosters, waar Tibetaanse monnikken hun spirituele, serene leven kunnen leiden zonder verdrukt te worden door de Chinese cultuur (zoals in Tibet zelf).
En ja, natuurlijk: Leh als heerlijk base camp; soms Klein Kathmandu genoemd, maar dan wel in de authentieke vorm.

Aan tafel is het telkens smullen, de mensen zijn uiterst hoffelijk en gastvrij, de weggetjes zijn verkeersluw, het weer is fietsideaal: wat is nìet top in Ladakh?
Voor ons staat vast: Inner Ladakh is de absolute topper!
In 2018 hebben we de tour voor het eerst gedaan met gasten. Het wervelende reisverslag van Karin geeft aan dat deze reis zeker niet alleen is weggelegd voor topsporters.

De tocht inspireerde ook tot twee krantenartikelen:

ROUTE FIETSVAKANTIE INNER LADAKH

The Khardung La is north-west of the Wari La and the Wari La is north-west of the Chang La. Those are mountain passes of 5.300 m.

 • Dag 1: welkom in het op 3.500 meter hoogte gelegen Leh.
 • Dag 2: een tweede dag van acclimatisatie, met een fietsuitstapje van 40 km naar het Thiksey klooster.
 • Dag 3: de derde dag van aanpassing aan de hoogte, 50 km van Leh naar het ietsje hoger gelegen Chemrey klooster.
 • Dag 4: de Wari La (5.300 m) op en over, naar Tangyar (3.800 m). De dertig kilometer klimmen vergen netto zo'n 4 à 5 uur, vlakkere stukken worden afgewisseld door steilere, waarop je fietscomputer niet meer aangeeft dan 5 à 7 km/uur. De ruim 20 km lange afdaling is fenomenaal.
 • Dag 5: 60 grotendeels dalende en vlakke kilometers naar Sumur (3.200 m), met ook een paar flinke klimmetjes onderweg; de noordelijke Nubra-vallei in. Weer wat meer de bewoonde wereld, maar het landschap is nog steeds allesbehalve 'gewoon'!
 • Dag 6: naar Panamik, bekend om de warmwaterbronnen, en terug; om daarna door te fietsen naar Diskit (3.200 m), de zuidelijke Nubra-vallei (dagtotaal: 80 km).
 • Dag 7: rustdag. Diskit heeft een bekend (hooggelegen) klooster. In september kunnen we dobberen (i.p.v. raften) op de Shyok rivier.
 • Dag 8: naar Turtuk (2.900 m) aan het einde van de Nubra-vallei, dichtbij de Pakistaanse grens (90 km). Dit gebied was tot voor kort gesloten voor buitenlanders en is het best te omschrijven als de Noord-Pakistaanse Hunza-vallei in ruige vorm: prachtig!
 • Dag 9: terug naar Diskit, met in de omgekeerde richting geheel andere panorama's.
 • Dag 10: het voorspel van de Khardung La: 45 km naar het dorpje Khardung, op 4.000 m hoogte.
 • Dag 11:32 km naar de top van de Khardung La (5.359 m), gevolgd door een fantastische afdaling van 38 km naar Leh.
 • Dag 12: rustdag in Leh.
 • Dag 13: na een transfer van een uur naar de voet van de Chang La (3.600 m), is het ruim 30 km bikkelen op de fiets, naar de top van 5.360 meter. Bijna 40 km afdaling brengen je daarna in Tangtse.
 • Dag 14: 45 km lang begeleiden fascinerende landschappen je naar het heilige, weergaloze Pangong Lake, op ruim 4.300 m.
 • Dag 15: transfer van 5-6 uur, terug naar Leh.
 • Dag 16: afscheid.

Fietsen door Ladakh is zwaar. En ook zo de inspanningen waard! Het wegdek is opvallend goed - minder dan een kwart onverhard, veel perfect asfalt - maar de hoogte speelt parten en vanaf 5.000 meter overheerst deze zeker je hele fietsinspanning. Gelukkig overnachten we altijd veel lager, na lange afdalingen. Een goede conditie, maar niet die van een topsporter, is een vereiste; evenals het je thuisvoelen op een mountainbike of stevige randonneur. Bovenal is een flexibele reismentaliteit nodig om optimaal te kunnen genieten van deze expeditie-achtige reis.

FIETSEN INNER LADAKH, PRAKTISCH

Op 13 augustus heten we onze gasten welkom in Leh, op 28 augustus nemen we daar afscheid.
De fietstocht wordt ondersteund door een grote volgwagen/bus of door meerdere kleine.
Het strenge landklimaat biedt slechts in een korte (zomer)periode de gelegenheid om te reizen/fietsen. Augustus en september zijn de beste maanden, met veel zon en weinig neerslag. Het weer is wel wispelturig op de bergpassen, het kan in een mum van tijd omslaan.
Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 18.
Het wegdek is gevarieerd en gedeeltelijk onverhard: veel asfalt als een biljartlaken, door de seizoenen afgebrokkelde verharde weg, zand & stenen, soms een rivierbedding. De slechtste stukken liggen vlak voor en na de toppen van de drie bergpassen. Een mountainbike en een stevige randonneur zijn allebei mogelijk. Gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.
In Leh zijn fietsen te huur.
De accommodaties zijn wisselend: (goede) hotels, guesthouses en enkele primitieve 'homestays'. Buiten Leh zijn electriciteit en warm water op rantsoen: slechts enkele uren per dag beschikbaar.
Het visum voor India kun je vooraf online aanvragen. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn.
Aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A.

PRIJZEN FIETSREIS INNER LADAKH

De comfort-prijsverhouding van een fietsreis door de afgelegen gebieden van Ladakh is een andere dan de kwaliteit-prijsverhouding: die laatste is juist heel hoog. Het gaat om een echt unieke ervaring. Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken, die zeer schaars zijn in dit deel van India)
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van de volgwagen die de bagage - en eventueel fietsen en mensen - vervoert
 4. alle vervoer en transport tussen de start en de finish in Leh
 5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 2.495 euro per persoon.
Wie een eenpersoonskamer wil, betaalt een supplement van 330 euro.

In de praktijk is vrijwel geen zakgeld nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 140 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Vliegen naar Leh gaat over Delhi, waarbij je een ticket kunt kopen die ook de laatste, binnenlandse vlucht heen (en de eerste terug) behelst. Er zijn vele aanbieders.

Collega-organisatie Asian Way of Life (AWOL) - met wie we veel samenwerken en we deze route hebben uitgezet - kan de vluchten voor je regelen, inclusief het vervoer van de fiets.

Heb je belangstelling voor deze expeditie-achtige tocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments