CHILI & BOLIVIA:
‘Onze mooiste natuurreis’, dat zeggen we volmondig! De Atacama-woestijn en de hoogten in het zuiden van Bolivia verwonderen je met kleurrijke laguna’s, actieve vulkanen, kokende geisers, bedwelmende hotsprings en vele, vele roze flamingo’s.
Fietsen op grote hoogte
Het leven in Noord-Chili en Zuid-Bolivia speelt zich af op grote hoogte. Op adembenemende hoogte, op gure hoogte, op hartverwarmende hoogte ook. Voortdurend fiets je tussen de 2.000 en de 5.000 meter boven zeeniveau. Take it easy, in alles! De vele klimmetjes en bergen, dwars door het ruige landschap, dagen je uit, nodigen je uit om je grenzen te verkennen. Fietsen over de oogverblindende vlakten van de zoutmeren in Bolivia vormt daarbij de ultieme finale van een once-in-a-liefetime-experience.
Monique Satink (AWOL) heeft een schitterend reisverslag geschreven van onze verkenningstocht HEAVEN OR HELL? - AWOL
In oktober 2024 deden we deze tour voor het eerst met een groep, met 14 gasten. De trailer van Axel Koenders spreekt boekdelen!
Voor de volledige (prachtige!) film: https://youtu.be/M3u8GtDMvQ0?si=zRXOVlvnpg1CucSl
Routeschets fietsvakantie Chili & Bolivia
De start van onze reis is in Antofagasta, aan de kust van Chili. We beginnen met een transfer naar Mina Escondida, de grootste kopermijn ter wereld, op 3000 meter hoogte. Daar stappen we op de fiets. Adembenemende dagen door een zeer afgelegen deel van de Atacamawoestijn volgen, waarbij we tweemaal wildkamperen. Eén zijn met de natuur, meer dan zo kan het niet! Vervolgens fietsen we in twee dagen - deels onverhard, maar ook veelal over goede asfaltwegen - via het slaperige mijnwerkersdorpje Peina naar Socaire. We passeren de Salar de Atacama, met het grootste lithium depot ter wereld. Vanuit Socaire maken we een dagtrip naar de Laguna’s Menique y Misanti, twee schitterende, azuurblauwe meren, naast elkaar gelegen op ruim 4200m. Daarna fietsen we in twee dagen naar San Pedro de Atacama. Onderweg maken we een uitstapje naar Vulcán Lascar, de meest actieve vulkaan van de Noord-Chileense Andes en bezoeken we natuurlijk Valle de Luna, een Nationaal Park zoals het er op de maan uit moet zien. In San Pedro de Atacama keren we even terug in de bewoonde wereld en genieten we van twee rustdagen, welverdiend na een week bikkelen.
Het tweede deel van de tour begint met een klim van ruim 2000 meter, naar de Boliviaanse hoogvlakte. Een rustige, geleidelijke asfaltklim. In Bolivia trekken we eerst door het Eduardo Avaroa National Park, een ongerept, beschermd natuurgebied. Het landschap is te spectaculair voor woorden: kleurrijke laguna’s, woestijn, vulkanen, warmwaterbronnen, geisers. Het wegdek is vanaf hier onverhard, met stukken wasbord of rul zand, maar de omringende natuur biedt je geen moment de ruimte om daarover te klagen. We komen langs Laguna’s Blanco & Verde en dompelen ons onder in de thermale baden van Polques, waar je even heerlijk kunt ontspannen en het alom aanwezige stof van je af kunt spoelen.
Via de geisers en pruttelende modderpoelen van Sol de Mañana, op 4900 m het ‘dak’ van de tour, fietsen we naar het kroonjuweel, de Laguna Colorado. Hier nemen we alle tijd om ons te ‘vergapen’ en te fotograferen: het palet aan kleuren en de duizenden roze flamingo’s trékken aan je camera. We overnachten in een refugio (berghut) aan de rand van het meer.
Daarna verlaten we het nationale park, maar de natuur blijft weergaloos mooi. We nemen een korte transfer door de woestijn – waar fietsen vrijwel onmogelijk is – om later weer op de fiets te springen en te eindigen bij Laguna Hedionda. Daar kamperen aan de rand van het meer. Wakker worden met de flamingo’s voor de tent: als dit geen 1000-sterren accommodatie is? Vervolgens dalen we af naar 3600 meter en transfereren het laatste deel naar San Juan. Vanuit deze minuscule nederzetting fietsen we in twee dagen over oogverblindende zoutvlakten naar Uyuni. Een surrealistische gewaarwording. Kamperen óp de Salar de Uyuni is een unieke ervaring. We bezoeken bij zonsondergang het cactuseiland Isla Incahuasi. De tour eindigt in Uyuni, een vreemd wildwest-stadje, maar met een geweldig hotel en (‘hidden jewel’) een klein fine dining restaurant.
Moe, voldaan, vol onvergetelijke indrukken en de camera uitpuilend van de foto’s: een once-in-a-lifetime experience!
Praktische informatie fietsreis Chili & Bolivia
Avontuurlijke fietsers gezocht
Deze tour is bij uitstek geschikt voor de avontuurlijk ingestelde reiziger die luxe wel kan waarderen, maar ook goed zonder kan..
Hard kunnen fietsen is veel minder belangrijk dan taaiheid, zowel lichamelijk als mentaal. Hoogte, wegdek, stof, basic accommodaties: ze laten je niet onberoerd. Maar wat krijg je daar veel voor terug!
De tocht wordt ondersteund door stevige terreinwagens (eentje op de 5 deelnemers), lokale deskundigheid en een veldkeuken met koks. De bagage wordt vervoerd. De volgwagens bieden bij transfers plaats aan iedereen, fietsen & bagage.
Accommodatie tijdens je fietsreis Chili & Bolivia
De overnachtingen zijn in goede hotels (Antofagasta, San Pedro de Atacama en Uyuni), basic guesthouses/refugio’s en in tenten (wildkamperen).
De rustdagen in San Pedro de Atacama geven je lichaam de kans om bij te komen van de inspanningen en om helemaal je eigen plan te trekken.
Het wegdek
Grote stukken van de route zijn onverhard, een mountainbike is het meest geschikt. Voorvering komt van pas. Een stevige hybride reisfiets met dikke banden kan ook, maar is wel wat minder comfortabel. Kleine versnellingen zijn noodzakelijk voor de zwaarste/steilste stukken in combinatie met de hoogte. Alleen in San Pedro de Atacama is fietsmateriaal te koop. Gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.
Praktische zaken
Oktober wordt beschouwd als één van de mooiste maanden voor deze reis, door de hoge kans op zon, heldere luchten en geringe neerslag.
Voor Nederlanders en Belgen is alleen een paspoort vereist, dat nog geldig is tot minimaal zes maanden na vertrek terug.
Voor wat betreft de vaccinaties is het advies: raadpleeg de GGD of een vaccinatiedienst in een persoonlijk gesprek. DTP en Hepatitis-A zijn in ieder geval aan te raden. Het gevaar van rabiës vinden wijzelf te gering om te vaccineren, maar dit is een afweging die iedereen het best zelf kan maken.
www.travelclinic.com is een zeer informatieve website.
De combinatie van een kleine groep, een uiterst avontuurlijke bestemming en optimale verzorging kan natuurlijk nooit low-budget zijn. De inzet van vele terreinwagens zorgt vanzelfsprekend voor extra hoge transportkosten.
Aan de andere kant, de prijs van deelname dekt vrijwel alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:
- alle overnachtingen: goede hotels in Antofagasta, San Pedro de Atacama en Uyuni; basic hotelletjes in Chili; ‘refugio’s’ (berghutten) in Bolivia; een-derde van de nachten wildkamperen
- alle voorziening van drinken (alcoholische dranken: alleen lokaal bier) & eten in restaurants en door de veldkeuken onderweg
- een begeleidingsteam van chauffeurs en koks
- onze meefietsende (Nederlandstalige) begeleiding
- alle vervoer en transport tussen start (Antofagasta) en finish (Uyuni), vanzelfsprekend ook dat van de bagage tijdens het fietsen;
- alle entreegelden
Aan zakgeld is nog geen 5 euro per dag nodig, waar zou je het ook kunnen uitgeven?
Optioneel is:
- de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecaniciën en soigneur. Deze optie kost eenmalig 160 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen
- het supplement voor een 1-persoonskamer/-tent bedraagt 495 euro
- fietshuur is in deze tour beperkt mogelijk.
De reis eindigt in Uyuni, Bolivia. Van daaruit kun je niet direct terugvliegen. Er zijn twee alternatieven:
- via het vliegveld van Calama, Chili. Je hebt daarvoor een transfer vanuit Uyuni naar Calama nodig, waarbij je de Boliviaans-Chileense grens oversteekt. Deze transfer duurt minimaal 7 uur (afhankelijk van de tijd die de grensformaliteiten kosten)
- vanuit Uyuni met de nachtbus (goede ligstoelen) of een binnenlandse vlucht naar La Paz en van daaruit terugvliegen.
De kosten zijn afhankelijk van het aantal personen dat voor dezelfde optie kiest. Zelf hebben wij een voorkeur voor de La Paz route.
VLUCHTEN
Vliegen naar Zuid-Amerika is een logistieke puzzel en niet goedkoop, zeker met een fiets.
Zusterorganisatie AWOL kan de vluchten regelen.