Pascal Kolkhuis Tanke | tropicalcyclist.contact [@] gmail [.]com

De individuele groepsreis

Als je maanden de tijd hebt om de wereld te bereizen, raden wij iedereen aan ongeorganiseerd rond te fietsen. Dat je dan veel tijd kwijt bent met het wachten op een boot die niet komt, het zoeken van een wel schoon hotel, het wassen en repareren van je materiaal, etc.; dat maakt dan niet veel uit.
Als je enkele weken gaat, vinden wij het jammer als die ongemakken je energie teveel afleiden van dat waar je echt voor gekomen bent: fietsen, reizen en het land in je opnemen. Als je om drie uur 's middags aankomt in het dorp van bestemming, wil je genieten van de resterende uren daglicht door op het strand te liggen of het dorp in te gaan en mensen te spreken. Als in de tussentijd je fiets en kleren worden gewassen en gerepareerd als voor een renner in de Tour de France, dan is dat toch gewoon een welverdiende beloning na gedane inspanningen?

Daarnaast, het heeft ons vele jaren fietsreizen gevraagd om de routes in ons programma vast te stellen; om te concluderen dat dit de meest aantrekkelijke trajecten zijn. Laat anderen delen in die ervaringskennis!

Naast het bieden van de gezamenlijke randvoorwaarden, geeft het gezamenlijk reizen ook plezier en inspiratie. Dat geldt des te meer door ons beperkte aantal deelnemers, dat niet de achttien overschrijdt. Ieder beleeft de fietstocht op zijn eigen manier, en het uitwisselen van die ervaringen zorgt voor een extra dimensie. Bijvoorbeeld, met een drankje op het strand, bij die onwaarschijnlijk mooie Filipijnse zonsondergang: opeens denk je dan het antwoord op alle vragen gevonden te hebben. Of, soms: wat waren die vragen ook alweer?

Wat we nadrukkelijk niet onder gezamenlijk reizen verstaan is continu gezamenlijk fietsen. Ieder heeft een routewijzer en de gegevens van de volgende bestemming. Hoe laat en in welke samenstelling iedereen vervolgens 's ochtends gaat fietsen is een vrije keuze. De volgwagen met bagage rijdt achter de laatste deelnemer en vertrekt uiterlijk om 9.00 uur. Deze volgwagen biedt, door de ruimte voor personen en fietsen, overigens de mogelijkheid om het aantal fietskilometers aan te passen aan je eigen vermogens. Wie wil uitrusten, stapt gewoon in. Bij gezamenlijke transfers zetten we vanzelfsprekend extra wagens in, maar we doen dat ook als we bepaalde etappes - gezien de fietscapaciteiten van de groep - als zwaar inschatten. Gezamenlijk reizen betekent bij ons dat je nooit het gevoel hebt van groepsverplichtingen. Die zijn er niet tijdens het fietsen, en ook niet daarna.

Tenslotte zorgt het aanbieden van uitsluitend de fietstocht voor een maximale vrijheid. Door het zelf boeken van de vliegtickets - wel of niet door ons geholpen/geadviseerd, zie 'vliegtickets, fietsvervoer en verzekeringen'- zijn gemakkelijk een of twee weken aan de tocht vast te knopen, die dan relatief goedkoop zijn.

Dat de reizen op ieders maat zijn te snijden, blijkt uit de heterogeniteit van onze gasten. Alle leeftijden, singles en stellen, evenveel vrouwen als mannen: juist die variatie zorgt voor energieke groepssamenstellingen.

Een van onze redenen om te emigreren, om 'nomad cyclists' te worden, was een zoektocht naar meer vrijheid. Dat komt ook tot uitdrukking in ons reisconcept.