Bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens onze eigen verkenning, zonder gasten; in de komende tochten is het bagagevervoer door de volgwagen.

RWANDA

ECHT WAAR?
Zelden zijn we zo gegrepen door een land...
De genocide van 1994, het onbeschrijflijke leed van de volkerenmoord waarin 1 miljoen mensen binnen 100 dagen op gruwelijke wijze de dood vonden.
De ongeloof-lijke veerkracht daarna, van de Rwandezen: van Hutu's èn Tutsi's.
De volle wederopbloei van Rwanda nu - amper 23 jaar later - op basis van rechtvaardigheid, vergeving en een ongekende toekomstgerichtheid.
En ook, helemaal met deze geschiedenis in het achterhoofd: wat is Rwanda een flonkerende, ruwe diamant voor de echte fietsreiziger!
'Het land van de duizend heuvels', de Rwandezen zijn er trots op en er is ook niets teveel mee gezegd. Het is voortdurend op-en-af tussen meestal 1.800 en 2.200 meter hoogte, meanderend door een prachtig groen, tropisch landschap.
De wegen zijn van verrassend gladlopend asfalt, slechts een-vijfde van de route is onverhard. Typisch Afrikaanse dorpjes, meerennende kinderen, mee oprijdende fietstaxi's, enthousiaste aanmoedigingen: fietsen door Rwanda verveelt werkelijk geen moment. De vrolijkheid en de gastvrijheid van de mensen zorgen ervoor dat je je enorm welkom voelt.
Het is die combinatie van een perfect fietsland en een ongelooflijke maatschappelijke achtergrond, die ons lyrisch maakt over Rwanda: kan dit allemaal echt waar zijn?

ROUTE

Dagen 1 en 2: welkom en Kigali-by-bike. Het Kigali Genocide Memorial is zo indrukwekkend, dat je erna de Rwandezen uitsluitend zult bewonderen.
Dag 3 - 6: over Nyanza (95 km), Nyamagabe (65 km, met onderweg een rondleiding op een koffieplantage), Gisakura (85 km, w.v. 50 km door het prachtige Nyungwe regenwoud) naar Karongi (90 km, langs Lake Kivu).
Dag 7: rustdag Karongi, aan het Kivu meer.
Dag 8 - 9: de Congo-Nile trail (65 + 40 km), door de heuvels langs het noordelijke deel van Lake Kivu.
Dag 10: rustdag Gisenyi, aan het Kivu meer.
Dag 11 - 12: 70 km naar Musanze en een tocht van 75 km langs de Twin Lakes Ruhondo en Burera.
Dag 13 - 14: over Muhanga (100 km, Afrikaanse 'Alpen') naar Kigali (55 km).
Dag 15: afscheid.

WETENSWAARDIGHEDEN

We verwelkomen onze gasten in Kigali op 26 december 2018. We nemen in dezelfde stad afscheid op 9 januari 2019.
De groepsgrootte bedraagt minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.
Mountainbikes zijn het meest geschikt vanwege hun multi-inzetbare karakter. Een hybride of een randonneur is een goed alternatief, maar wel minder comfortabel op de onverharde stukken.
Kigali - Muhanga (50 km) is een levendige ader van het land, verder is het eerder verkeersstil dan -luw. Chauffeurs zijn door de vele fietstaxi's gewend aan fietsers en rijden behoudend.
De temperaturen liggen 's nachts tegen de 15 C, overdag rond de 25 C. Eind december en begin januari vallen in het korte droge seizoen.

We overnachten in hotels en guesthouses. De functionaliteiten kloppen en de meeste accommodaties liggen op prachtige lokaties. Rwanda is een schoon en heel veilig land.

Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je uit een gelekoortsland komt, aan te raden zijn de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.
Tijdens het droge seizoen is het malariarisico in de hooglanden gering, maar malariatabletten worden wel geadviseerd.
Voor Rwanda is een visum vereist, dat online aangevraagd en bij aankomst opgehaald kan worden (30 USD). Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.
Voor wie een 'gorilla trekking' wil doen, daar worden per dag 64 permits (à 750 USD per stuk) voor afgegeven. Musanze, op 2 uur rijden van Kigali, is de basis.

PRIJZEN

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

   1. alle overnachtingen
   2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
   3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage en eventueel mensen vervoert
   4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats Kigali
   5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 1.995 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 395 euro hoger.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 125 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn vluchten rechtstreeks vanuit Schiphol en ook tickets met een tussenstop in bijvoorbeeld Nairobi.

Fietsen door Rwanda inspireert. 'Rwandese Giselle, koersdirectrice' is een miniatuurtje - heel korte fictie - dat dit poogt te verwoorden.

Heeft u belangstelling voor deze expeditie-achtige tocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com