IRAN

HEEL ANDERS
gastvrijheid, gastvrijheid
en nog eens gastvrijheid

het mysterie van nabij

na de tocht weet jìj wel beter
(en begrijp je Trump nog minder)

Sommige foto's zijn gemaakt tijdens onze eigen verkenning, zonder gasten; in de groepstochten is het bagagevervoer door de volgwagen.

Wie naar Iran afreist en denkt daar de 'As van het Kwaad' - zoals het land sinds 2002 door de VS wordt bestempeld - tegen te komen, valt van de ene verbazing in de andere. Nergens ter wereld voel je je zo welkom, zoeken de mensen je zo op om meer van je te weten, word je zo veelvuldig uitgenodigd.

Iran is voor de ware reiziger, die - door nieuwsgierigheid gedreven - wil weten hoe het er echt aan toe gaat in het voormalige Perzie. En ja, dat is anders, heel anders. De islamitische republiek wordt zeker geleid door religie, maar ook voortgestuwd door moderne ontwikkelingen. De hoofddoek schuift geleidelijk naar het achterhoofd, jongens en meisjes lopen hand-in-hand op straat, de social media verbinden. Internationale sancties en binnenlandse repressie hebben de Iraniers geleerd voor zichzelf op te komen, hun zaakjes handig te regelen. 'Iran is het land waar niets mag en alles kan.'
Juist op een fiets kom je het makkelijkst in contact met die lokale bevolking. Raampjes van passerende auto's gaan open om je een appel als bevoorading te geven, een tussenstop betekent vrijwel altijd het aanbod van een 'ceai'. Jij bent de bezienswaardigheid!

Het land is groot en daardoor divers. We starten in Azerbeidzjaans Tabriz en trekken vervolgens door Koerdistan naar Esfahan in centraal Iran. De mensen verschillen, de landschapppen veranderen, in 2,5 week doe je een schat aan ervaringen op. Met als gemeenschappelijke deler: Iran = Iraniers = gastvrijheid!

Iran is geweldig en wij fietsers zijn een 'attractie'. Wat een ontvangst viel ons ten deel door de gastvrije bevolking. En wat een voorrecht om het oude Perzië te mogen zien op de fiets. Iran is een aanrader!

Jos & Lia
Wat het meest is bijgebleven van Iran is de enorme gastvrijheid van de mensen en dat ik nergens op mijn hoede hoefde te zijn. De mensen nodigden ons uit voor eten, gaven ons (soms rijdend) voedsel voor onderweg, zwaaiden en lachten, wilden continue een selfie met ons maken en waren oprecht geinteresseerd. Als Nederlanders krijgen we een vertekend beeld van Iran voorgeschoteld met vooral negativiteit, maar er is zo veel meer!
Lydia

In iedere reis door een onbekende (en soms als vijandig omschreven) omgeving ontdek je dat de meeste mensen een gewoon leven leiden zonder extremisme.
Ik vond de twee huisovernachtingen en de huislunch geweldig: ze lieten het Iran van binnen zien.

Ook genoten van het afwisselende landschap: van de bergen naar de woestijn.
Theo

ROUTE FIETSVAKANTIE IRAN

 • Dag 1: welkomst in Tabriz, de belangrijkste stad in Iraans Azerbeidzjan en bekend om de grootste bazaar van het land (Werelderfgoed UNESCO).
 • Dag 2: een transfer naar Urmia, om vervolgens 85 km naar Naqadeh te fietsen.
 • Dag 3: Koerdistan in, 55 geaccidenteerde kilometers; naar Saqqez, een gezellig stadje. De Koerden onderscheiden zichzelf van andere Iraniers, ondermeer door hun kleding. Ze staan vooral bekend om hun ultieme gastvrijheid
 • Dag 4: een van de pittigste etappes, van Saqqez naar Marivan, hartje Koerdistan (100 km).
 • Dag 5: naar de hoofdstad van Koerdistan, Sanandaj, een levendige studentenstad (90 km).
 • Dag 6: rustdag in Sanandaj en lunch bij een lokale familie.
 • Dag 7: via een omweg (Ravansar) naar Kermanshah, Koerdistan uit (85 km).
 • Dag 8: 80 glooiende fietskilometers, naar Khorramabad.
 • Dag 9: de zeer afgelegen weg over Sepid Dasht naar Aligudarz, waarvan we 65 km fietsen. Prachtige panorama's!
 • Dag 10: 110 glooiende fietskilometers, naar Delijan, met toe nu toe altijd een harde wind mee ☺
 • Dag 11: naar Kashan, per saldo omlaag en door heel fraai landschap (85 km).
 • Dag 12: rustdag in de historische stad Kashan, we overnachten in een traditioneel guesthouse.
 • Dag 13: naar Natanz, langs de nucleaire centrale waar uranium worrdt verrijkt en die zo'n heet hangijzer is geweest in de internationale onderhandelingen. In Natanz slapen we in een traditioneel huis.
 • Dag 14: een vlakke rit van 90 km, overnachting in Naein.
 • Dag 15: 80 km de woestijn in, de weg die 995 km rechtdoor naar de heilige stad Mashad leidt. Transfer terug, naar Esfahan.
 • Dag 16: Esfahan, volgens velen het kroonjuweel van Iran.
 • Dag 17: afscheid.

De moeilijkheidsgraad varieert, van zwaarder in bergachtig Koerdistan naar lichter in de vlakkere, woestijnachtige stukken aan het einde van de reis.

Het grootste deel van de route wordt afgelegd op de fiets; met vaak aan het einde van de dag een transfer van 1-1,5 uur, omdat de afstanden tussen de accommodaties groot zijn. Zeer geoefende fietsers kunnen geregeld alles op de fiets doen. Een goede fietsconditie en een flexibele reisinstelling vormen je belangrijkste bagage in Iran.

FIETSEN IRAN, PRAKTISCH

We verwelkomen onze gasten in Tabriz op dinsdag 15 mei 2018, woensdag 26 september 2018 en zaterdag 13 oktober 2018.

Op donderdag 31 mei 2018, vrijdag 12 oktober 2018 en maandag 29 oktober 2018 nemen we afscheid, in Esfahan.

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 18.

Eind september, begin oktober kun je rekenen op dagtemperaturen van rond de 20-25 C. In mei kun je enkele graden meer verwachten. Het weer is droog en zonnig.

Het wegdek is in het algemeen goed geasfalteerd, alle (stevige) fietsen zijn geschikt.

Alhoewel we niet over afgelegen landweggetjes kunnen rijden, fietsen we wel zoveel mogelijk over de rustiger doorgaande wegen.

Iran is een toeristisch land dat in de kinderschoenen staat en daardoor kent het nog weinig hotels geschikt voor buitenlandse reizigers. Sommige accommodaties zijn 'basic'.

Het visum voor Iran kun je bij aankomst verkrijgen.

Aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A.

PRIJZEN FIETSREIS IRAN

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding
 4. alle vervoer en transport - inclusief vanzelfsprekend die van de bagage tijdens het fietsen - tussen de start in Tabriz en de finish in Esfahan
 5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 2.295 euro per persoon.
Wie een eenpersoonskamer wil, vragen we daarvoor een supplement van 395 euro.

In de praktijk is vrijwel geen zakgeld nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 125 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Turkish Airlines is de aangewezen vliegmaatschappij, met een uitstekend ticket waarbij wordt ingevlogen op Tabriz en teruggereisd vanuit Esfahan, inclusief prima aansluitingen en een gunstige prijs (ongeveer 700 euro p.p.).

Heb je belangstelling voor deze magische ontdekkingstocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com

Feedback: geen antwoorden

Meedoen: jouw feedback

Score*