BANGKOK -> BIRMA, BAGAN

'THE GOLDEN LAND'

In 2009 was Tropical Cyclist een van de eerste organisaties die een fietsreis organiseerde door Birma/Myanmar: omdat we overliepen van enthousiasme voor dit land!
Zeven jaar en dertien tochten later, hebben 150 gasten zonder uitzondering gedeeld in de geestdrift. In die afgelopen jaren heeft Birma ook een onwaarschijnlijk snelle ontwikkeling doorgemaakt, onder de bezielende leiding van Aung San Suu Kyi. Daardoor zijn gebieden die voorheen gesloten waren voor buitenlanders, sinds kort wel bereikbaar. Dit heeft ons eind 2016 geprikkeld tot het uitzetten van een nieuwe route: Bangkok -> Birma, Bagan, met het onontgonnen zuidelijke deel van Birma en als afsluiting de hoogtepunten uit de oude route.

Bangkok is een typische startplaats, niet alleen van onze tour. Alle ontwikkelingen die in voorloper Bangkok beginnen, waaieren later uit naar de regio, zeker ook naar buurland Birma. We durven de stelling aan dat Bangkok 'Tropische Hoofdstad no.1' is: 24/24, 7/7, het bruist altijd!
Na een tussenstop in Kanchanaburi, bekend om de Bridge on the River Kwai als onderdeel van de Death Railway, steken we de Thais-Birmese grens over bij Htee-Kee. De buitenlanders die hier op een dag passeren, zijn op de vingers van een hand te tellen. Meer dan ooit, vinden we in het zuiden nog de authentieke Birmese waarden terug, met bovenal een hartverwarmende gastvrijheid. We fietsen over rustige wegen, door tropisch groen landschap, met contrasterend karstgebergte op de achtergrond. De stranden rond Dawei zijn prachtig en verlaten, de Golden Rock van Kyaiktiyo is juist een drukbezocht pelgrimsoord: aan diversiteit geen gebrek.

Dit eerste deel van de reis sluiten we af in Yangon, het kloppend hart van het land, met natuurlijk een bezoek aan de Schwedagon Pagoda bij zonsondergang. Voor het tweede deel vliegen we naar Inle Lake, een van de grootste bezienswaardigheden van Birma. Drie dagen fietsen brengen ons tenslotte naar het kroonjuweel, Bagan. Bagan is pure magie en mystiek, ruim tweeduizend grote en kleine tempels verspreid over een gebied van nog geen tien bij tien kilometer.

De accommodaties zijn comfortabel en oorspronkelijk, de Birmese keuken heeft niet de reputatie van die van de Thaise, maar we eten wel heel lekker en gevarieerd, het weer in november, december en januari is stabiel ideaal, de culturele bezienswaardigheden maken diepe indruk, de variatie is enorm - in alle opzichten - en vooral, ja boven alles: de Birmezen stelen je hart!

DE REISROUTE

 • Dag 1: welkom in Bangkok, zintuigen schieten tekort! 'The City of Angels' is zo authentiek Thais en tegelijkertijd ook zo modern.
 • Dag 2: het minder bekende gezicht van de metropool: een halfdaagse fietstocht door het dagelijkse leven, in de buurten en straatjes.
 • Dag 3: transfer naar Kanchanaburi, 's middags fietsend naar de Bridge over the River Kwai en het Death Railway Museum.
 • Dag 4: 60 km op de pedalen naar de Birmese grens, vanwaar we ons verder in jeeps verplaatsen, over onverharde jungleweg, naar Dawei.
 • Dag 5: 'hidden gems', verborgen juwelen, zijn de stranden langs de kust bij Dawei. We nemen er een rustdag voor, met de fiets als meest geschikte vervoersmiddel.
 • Dag 6 - 9: de 350 km van Dawei over Ye naar Mawlamyine laten ons zuidelijk Birma zien in de meest ongerepte, tropische vorm. De dagelijkse fietsafstanden bedragen 80-100 km, met eenmaal een transfer omdat er nog weinig accommodaties zijn in dit onontgonnen gebied. Mawlamyine is een ontspannen stad, uitstekend voor een rustdag; eventueel maak je een fietstochtje het schiereiland Bilu Kyun op.
 • Dag 10: 70 km naar het karstgebergte van Hpa-an, scherp contrasterend met de groene rijstvelden en vlakke wegen ertussen.
 • Dag 11: 70 km fietsen, gevolgd door een transfer, brengen ons in Kyaiktiyo, aan de voet van de Golden Rock, een van de heiligste (pelgrims)plekken van Birma.
 • Dag 12: na een vroege transfer is de rest van de dag voor hartje Yangon en de oogverblindende, gouden Schwedagon Pagoda, het meesterwerk van 'The Golden Land'. Rond zonsondergang maken de vele bezoekers en hun religieuze rituelen zo mogelijk nog meer indruk dan het enorme tempelcomplex zelf.
 • Dag 13: ochtendvlucht naar Inle Lake, waarna we 's middags rond het meer fietsen en wijnproeven bij de Red Mountain Winery.
 • Dag 14: het Inle meer is op zijn mooist in de ochtend, in kleine boten varen we er overheen. 's Middags is het 65 km fietsen naar Kalaw.
 • Dag 15: het bergachtige achterland van Kalaw verkennen we te voet met Michel, onze lokale gids; een leuke afwisseling.
 • Dag 16: na een 30 km lange afdaling rijden we bijna duizend meter lager door over het platteland, 90 km naar het universiteitsstadje Meiktila.
 • Dag 17: de laatste lange fietsdag, 95 (of zelfs 140) km, op weg naar de tempels van Bagan, het slotakkoord.
 • Dag 18: tussen de tempels door toeren en uitrusten in Kumudara Resort, allebei passen ze perfect in deze serene omgeving.
 • Dag 19: afscheid.

Een grote volgwagen biedt ruimte aan bagage, mensen en fietsen. Dit zorgt ervoor dat eenieder per dag de fietsafstanden kan aanpassen.
De vlakke en glooiende wegen maken deze tocht tot een heel toegankelijke fietsreis, voor gezonde mensen die zich willen inspannen.

TECHNISCHE GEGEVENS

In de eerste reis verwelkomen we onze gasten in Bangkok op 15 november 2017. We nemen afscheid in Bagan op 3 december 2017. Het is mogelijk om de tour te verkorten tot Bangkok -> Yangon en uit te stappen op 27 november 2017.

In de tweede tocht verwelkomen onze deelnemers in Bangkok op 26 december 2017. We nemen afscheid in Bagan op 13 januari 2018. Uitstappen in Yangon kan op 7 januari 2017.

Mountainbikes zijn het meest geschikt vanwege hun multi-inzetbare karakter. Een hybride of een randonneur is een prima alternatief, omdat de wegen overwegend goed geasfalteerd zijn.

De razendsnelle ontwikkeling van Birma gaat gepaard met grote bedrijvigheid. Op de weg betekent dit eerder levendigheid dan irritante drukte, want het allegaartje van weggebruikers rijdt niet hard en is zeker hoffelijk ten aanzien van buitenlandse gasten op een fiets.

Voor Myanmar is een visum vereist, de aanvraag ervan is eenvoudig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

Malariarisico is er uitsluitend in de vier dagen Dawei -> Mawlamyine. In het droge seizoen is dit risico gering. Aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A.

De groepsgrootte bedraagt minimaal 10 en maximaal 18.

PRIJZEN

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De prijs van deze reis wordt specifiek beinvloed door de schaarste aan hotelbedden in Birma en door de benodigde transfers, waaronder een binnenlandse vlucht. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan de tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel in de hotels en restaurants (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier)
 3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding en die van een volgwagen die de bagage vervoert
 4. alle vervoer en transport tussen de start- en finishplaats
 5. alle entreegelden inclusief gidsen

Deelname aan de 19-daaagse tocht kost 2.595 euro per persoon. Voor wie een 1-persoonskamer wil, ligt de prijs 25 euro/dag hoger (475 euro).
Deelname aan uitsluitend het gedeelte Bangkok -> Yangon kost 1.775 euro. Hiervoor bedraagt het 1-persoonskamersupplement 325 euro.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 95 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Retourtickets naar Bangkok zijn er legio, met bijv. KLM zonder tussenstop. Tussen Yangon en Bangkok vliegen vele maatschapijen, bijv. Air Asia driemaal per dag. Van Bagan naar Yangon gaan dagelijks meerdere binnenlandse vluchten. Zie ook  'vliegtickets, fietsvervoer en verzekeringen'.