OVERLANDING ZUIDELIJK AFRIKA:

VICTORIA FALLS -> BOTSWANA -> NAMIBIE -> KAAPSTAD

buitenspelen, een maand
lang outdoor 

de eigen 'Ark van Noach'

fietsen zoveel als je wilt

De 100 dagen Trans-Afrika van Cairo naar Kaapstad in 2007 en de 70 dagen Grote Trek door zuidelijk Afrika in 2008, gaven de 'Overlanding'-reisvorm een heel bijzondere plaats binnen Tropical Cyclist. Door de inzet van een overlandtruck met plaats voor alle gasten plus fietsen, bagage, eten & drinken en kampeergerei, ontstaat een nomadische vrijheid die zijn weerga niet kent. We fietsen de mooiste stukken, we zitten aan de warmste kampvuren, we slapen onder de volste sterrenhemels, we voelen ons gezonder dan ooit, kan het meer outdoor? Niet alleen voor degenen die aan zo'n expeditie-achtige tocht in zijn geheel meedoen, maar ook voor de gasten die een deeltraject meefietsen, geldt: "Het werkt verslavend!" (Ed, mee in zowel Trans-Afrika als de Grote Trek).

Victoria Falls -> Botswana -> Namibië -> Kaapstad vormde zowel in 2007 als in 2008 een grandioze afsluitende maand. Daarom hebben we deze 'krent uit de pap' in 2009, 2012, 2014 (tweemaal), 2015, 2016 (tweemaal) en 2017 herhaald: we ruimen er graag elk jaar een prominente plek voor in!

Wat mij het meest is bijgebleven van Namibië zijn de rust, leegte en eindeloosheid van het landschap.
Deze reis was in al zijn facetten voor mij een markeringspunt.

Ronald
Wij vonden het een fantastische tocht.
De gravelwegen, het wildkamperen en het dorre, ruwe landschap maken dat je je weg van de wereld waant.
Een absolute aanrader!
Wilfried & Hilde

Ik denk nog vaak terug aan het douchen met een colafles bij zonsondergang😉 Voor de reis zag ik toch wat op tegen die bushcamps, maar achteraf waren dat de mooiste plekken! Ik vond het een prachtige reis en ga zeker nog een keer door Afrika fietsen.

Petra
Wat ik écht fantastisch vond, was het wild kijken na een heerlijke fietsdag, op de uitkijkplek van de campsite in Etosha National Parc! Daar viel ik van de ene in de andere verbazing, door wat ik aan mijn netvlies voorbij zag trekken: een leeuw, kleine olifantjes, neushoorns, hyena’s etc. 
Carla

ROUTE FIETSVAKANTIE ZUIDELIJK AFRIKA

Eenendertig dagen door zuidelijk Afrika trekken vergt flexibiliteit, onder andere in het kiezen van de route. Lokale omstandigheden (bijvoorbeeld de toestand van de weg of politieke gebeurtenissen) kunnen vragen om improvisatievermogen. Daarom geven we de route het liefst in de vorm van een schets.

 • Dag 1: welkom in Zimbabwaans Victoria Falls, bij de weergaloze watervallen.
 • Dag 2: Botswana. In Kasane doen we een bootsafari over de Chobe rivier In Kasane doen we een bootsafari over de Chobe rivier, met heel veel 'wildlife'.
 • Dagen 3 t/m 8: de Caprivi Strip, het stuk Namibie dat begrensd wordt door Zambia, Angola en Botswana. Vanuit Divondo een dag de Okavango Delta in.
 • Dagen 9 en 10: ons favoriete wildpark in Afrika, Etosha. Olifanten, neushoorns, leeuwen, hyena's en nog veel meer, in een waarlijk natuurlijke context (d.w.z. niet de over-professionele organisatie van bijvoorbeeld een Kruger National Park in Zuid-Afrika).
 • Dagen 11 t/m 13: naar Windhoek (over over Outjo en Otjiwarongo), waar een rustdag de gelegenheid biedt om weer even te genieten van alle moderne geneugten.
 • Dagen 14 t/m 17: naar Swakopmund aan de Atlantische kust, de belangrijkste Namibische badplaats. Tussen Windhoek en Swakopmund 'voel' je Namibië: driehonderd (zeer fraaie) kilometers lang zijn we volledig op onszelf aangewezen, want steden of dorpjes ontbreken. Wildkamperen is noodzakelijk: gelukkig, want er bestaat geen mooiere duizend-sterren accommodatie.
 • Dagen 18 t/m 20: naar de zandduinen van Sossusvlei, die eigenlijk niet te beschrijven zijn; zelfs foto's schieten tekort.
 • Dagen 21 t/m 24: over Luderitz naar de Fish River Canyon; bij zonsondergang zijn er weinig plekken waar een glas Zuidafrikaanse wijn beter tot zijn recht komt.
 • Dagen 25 t/m 29: naar de Zuidafrikaanse grens; doorfietsen en -reizen door het indrukwekkende Namaqualand, tot aan Vanrhynsdorp; transfer naar Kommetjie, net onder Kaapstad.
 • Dagen 30 en 31: voordat we naar de finishplaats Kaapstad - volgens ons de mooiste stad in Afrika - afreizen, eerst de ultieme fietskilometers naar Kaap de Goede Hoop, door Cape Point National Park.

OVERIGE REISGEGEVENS

We ondersteunen de tocht ruimschoots met lokale deskundigheid en degelijke spullen: in de overlandtruck is plaats voor iedereen plus de fietsen en de bagage; grote tweepersoonstenten; alle kampeergerei (je hoeft slechts een slaapzak mee te nemen); een volledige keuken. Hierdoor zijn we op alle omstandigheden voorbereid en zelfvoorzienend, wat 'Overlanding' dat ultieme gevoel van nomadische vrijheid geeft.

Zoals in al onze reizen beogen we 4 à 6 uren per dag onderweg te zijn op de fiets. Door de volgwagen(s) kan eenieder zijn eigen dagkilometrage bepalen. Vaak rijden we na het pedaleren - na de lunch - nog een stuk door, zodat we zowel de fraaiste trajecten kunnen fietsen als de gehele route Vic Falls -> Kaapstad in een maand afleggen. Afhankelijk van persoonlijke wensen zullen zo'n 1.500 à 2.500 van de ongeveer 6.000 kilometers op de fiets worden gedaan.

Een van de grootste voordelen van de Overlanding-formule is de gegarandeerde variatie, aangezien we ons op monotone stukken versneld verplaatsen en ons kunnen concentreren op de meest verrassende fietstrajecten.

Rustdagen bieden de ruimte om bezienswaardigheden te bezoeken en om het lichaam te laten herstellen van de gedane inspanningen.

Een fit lichaam voldoet, onze Overlanding-tochten vereisen in principe geen uitgesproken topconditie. Hoe meer je wil fietsen, hoe meer een goede fietsconditie van pas komt.

Veel wegdek is geasfalteerd, in Namibië rijden we daarnaast ook vaak op (goed berijdbare) gravelwegen.

De accommodaties bestaan afwisselend uit hotels en tenten (± 65% van de nachten kamperen we; waarbij dat voor ongeveer een kwart - vijf nachten - zog. 'bush camp' c.q. wildkamperen is).

De maximale groepsgrootte bedraagt 18 gasten.

 

April/mei en september worden gerekend tot de mooiste maanden om door Zuidelijk Afrika te reizen en te fietsen, het weer is dan droog, zonnig en aangenaam warm.

Omdat flinke stukken van de route onverhard zijn, is een mountainbike de te prefereren tweewieler. Een randonneur zonder vering, met dikkere banden, kan ook; die is alleen soms wat minder comfortabel. Kleine versnellingen zijn een vereiste voor de zwaarste/steilste stukken. Op vele plaatsen is vrijwel geen fietsmateriaal te koop; gereedschap en een aantal universele onderdelen hebben we bij ons.

Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig voor Zimbabwe, dat bij aankomst verkrijgbaar is. Voor de andere landen is alleen een paspoort vereist, dat nog geldig is tot minimaal zes maanden na vertrek uit het land.

Voor wat betreft de vaccinaties is het advies: raadpleeg de GGD of een vaccinatiedienst in een persoonlijk gesprek. DTP en Hepatitis-A zijn in ieder geval aan te raden. Malaria heerst van de Vic Falls tot aan Windhoek in Namibië. Het gevaar van rabiës vinden wijzelf te gering om ons te vaccineren, maar dit is een afweging die eenieder het best zelf kan maken.
www.travelclinic.com is een zeer informatieve website over tropische ziekten en vaccinaties.

FIETSEN ZUIDELIJK AFRIKA, PRAKTISCH

In principe kun je op vele plekken inhaken of uitvliegen, maar een paar punten liggen het meest voor de hand: Victoria Falls (Zimbabwe), Windhoek (Namibië), Swakopmund (Namibië), Kaapstad (Zuid-Afrika).

In 2018 zijn de data:  Victoria Falls (Zimbabwe) 26 april, Windhoek (Namibië) 8 mei, Swakopmund (Namibië) 12 mei, Kaapstad (Zuid-Afrika) 26 mei 2018.

Wie de Vic Falls, het Chobe National Park, de Okavango Delta, het Etosha National Park en het Namibische fiets/woestijngevoel wil combineren en geen maand vrij kan nemen, kan het best meereizen van de Vic Falls tot aan Swakopmund.

Voor wie een groter accent wil leggen op het fietsen en Sossusvlei en Kaapstad niet wil missen - maar ook geen maand weg kan - is het traject Windhoek -> Kaapstad de aanrader.

PRIJZEN FIETSREIS ZUIDELIJK AFRIKA

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. De inzet van een volledig geequipeerde overlandtruck - die ons zo'n 60% van het traject verplaatst - zorgt voor extra hoge transportkosten. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan de tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

 1. alle overnachtingen
 2. de volledige voorziening van drank en voedsel (behalve alcoholische dranken anders dan lokaal bier en wijn)
 3. onze meefietsende begeleiding
 4. alle vervoer en transport tussen start en finish, vanzelfsprekend inclusief dat van de bagage tijdens het fietsen
 5. alle entreegelden; inbegrepen zijn de gidsen.

Deelname aan de gehele 31-dagen-tocht kost 3.845 euro per persoon. Voor wie een gedeelte van de reis meedoet, is de dagprijs 135 euro.

Het supplement voor een 1-persoonskamer/-tent bedraagt 17 euro per dag.

We hebben goede mountainbikes uit Kaapstad te huur. Het huurgeld bedraagt 12 euro per dag.

In de praktijk is aan zakgeld nog geen 5 euro per dag nodig.

Optioneel is:

 • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 125 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Er zijn diverse vliegmaatschappijen die 1 ticket aanbieden waarmee je naar Victoria Falls vliegt en waarmee je terugkeert vanuit Kaapstad. Onze favoriet is British Airways.

Een mogelijke deelname aan deze expeditie-achtige reis willen we vooraf graag doornemen. Is de belangstelling gewekt? Ons e-mailadres is: tropicalcyclist.contact@gmail.com.