EXPLORING CYCLIST: IRAN

Als we 'op Exploring' zijn, op zoek naar nieuwe routes voor Tropical Cyclist, leven we altijd in een soort roes. Het doel van de reis staat ons duidelijk voor ogen: het vinden van een route die past bij onze 'vreemde reizen'. Tegelijkertijd fietsen we weg zonder een strak omlijnd plan. 'Going with the flow', ondersteund door wat literatuur en vooral het vertrouwen in onze eigen fietsreiservaring, laten we het land in al zijn intensiteit op ons afkomen. Alle tochten in ons programma zijn op deze wijze tot stand gekomen; soms ook heeft het zoeken niet tot een definitieve route geleid. Zo viel Bangladesh af door de unieke (verkeers)chaos en het gebrek aan accommodaties, maar de herinneringen aan Exploring-Bangladesh zijn exceptioneel.
Dat gevoel van fietsend de wereld verkennen, van op ontdekkingsreis zijn, dat delen we graag met anderen. Daarom hebben we vanaf 2002 onze zoektochten opengesteld voor avontuurlijke medereizigers: Exploring Cyclist. De inzet van een volgwagen, die de bagage vervoert maar ook mensen en fietsen kan meenemen, maakt dat eenieder zijn eigen tempo kan fietsen zonder de angst het spoor kwijt te raken.
De charme van Exploring Cyclist is het ongewisse over waar je vandaag doorheen zult reizen en waar je zult overnachten. 's Ochtends is er wel een briefing over de route en het waarschijnlijke hotel, maar ook voor onszelf vormen deze nog onbekend terrein. Aan de andere kant staat in deze ontdekkingsreizen één zekerheid centraler dan ooit: onze ervaring als fietsende nomaden en ons improvisatievermogen waarborgen een avontuur met vele verrassingen, maar zonder risico en gevaar.

Na twee weken verkenning in april 2016 - na er eerder te zijn geweest in 1998 - trokken we de conclusie dat het mogelijk zou zijn om als eerste een groepsfietsreis door Iran te organiseren. Van 21 april t/m 7 mei 2017 hebbben we met vijftien gasten de primeur gehad! De route hebben we hieronder grof geschetst, maar gezien het explorerende karakter van trekken door dit land, blijven we de tocht vooralsnog onder 'Exploring Cyclist' schakeren.

REISROUTE

We starten in Tabriz, bekend om de grootste bazaar van het land (Werelderfgoed UNESCO). Volgend op een transfer naar Urmia, fietsen we richting Koerdistan: Naqadeh, Saqqez, Marivan en de vrolijke hoofdstad ervan, Sanandaj (rustdag). De Koerden onderscheiden zichzelf van de andere Iraniers, ondermeer door hun kleding. Ze staan vooral bekend om hun ultieme gastvrijheid. Vervolgens zetten we via Kermanshah koers richting Khorammabad. Daarna brengt een prachtige, afgelegen weg ons naar Aligudarz. Via Delijan door naar Kashan (rustdag), waar we in een traditioneel huis overnachten. Doorreizend naar Natanz krijgen we een glimp te zien van wat zolang onderwerp is geweest van internationale onderhandelingen, de nucleaire centrale waar uranium wordt verrijkt. Afsluitend reizen we over Nain en woestijndorp Anarak naar Isfahan, alom bekend als het kroonjuweel van Iran. De landschappen varieren tussen Tabriz en Esfahan, van bergachtig Koerdistan tot aan de vlakkere, woestijnachtige stukken aan het einde van de reis.

Het grootste deel van de route hebben we afgelegd op de fiets; met vaak aan het einde van de dag een transfer van 1-1,5 uur, omdat de afstanden tussen de accommodaties groot zijn. Zeer geoefende fietsers kunnen geregeld alles op de fiets doen. Een stevige fietsconditie en een flexibele reisinstelling vormen je belangrijkste bagage in Iran.

Bovenal wordt (fiets)reizen door Iran gemaakt door de magie van dit voormalige Perzie en door de gastvrijheid van de mensen: je voelt je voortdurend zo ontzettend welkom!

TECHNISCHE GEGEVENS

We verwelkomen onze gasten in Tabriz op zaterdag 30 september en op dinsdag 17 oktober.

Op maandag 16 oktober 2017 en donderdag 2 november 2017 nemen we afscheid, in Esfahan.

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 10 en maximaal 16.

In oktober kun je rekenen op dagtemperaturen van rond de 20-25 C.

Het wegdek is in het algemeen goed geasfalteerd, alle (stevige) fietsen zijn geschikt.

Alhoewel we niet over afgelegen landweggetjes kunnen rijden, fietsen we wel over de rustiger doorgaande wegen.

Iran is een toeristisch land dat in de kinderschoenen staat en daardoor kent het nog weinig hotels geschikt voor buitenlandse reizigers. Sommige accommodaties zijn 'basic'.

Het visum voor Iran kun je vooraf online aanvragen.

Aan te raden zijn de vaccinaties DTP en Hepatitis A.

PRIJZEN

Onze combinatie van kleine groepen, vreemde gebieden en zorgeloosheid kan onmogelijk low-budget zijn. Aan de andere kant, de prijs voor het deelnemen aan een tocht dekt bijna alle kosten ter plekke, want inbegrepen zijn:

  1. alle overnachtingen
  2. de volledige voorziening van drank en voedsel
  3. de meefietsende, Nederlandstalige begeleiding
  4. alle vervoer en transport - inclusief vanzelfsprekend die van de bagage tijdens het fietsen - tussen de start in Tabriz en de finish in Esfahan
  5. alle entreegelden

Deelname aan de tocht kost 2.195 euro per persoon.
Wie een eenpersoonskamer wil, vragen we daarvoor een supplement van 395 euro.

In de praktijk is vrijwel geen zakgeld nodig.

Optioneel is:

  • de dagelijkse reiniging, onderhoud en reparatie van kleding en fiets. Ofwel, in wielertermen: de zorg van mecanicien en soigneur. Deze optie kost eenmalig 95 euro, en is vervolgens ook van toepassing op alle toekomstige (hopelijk vele) Tropical Cyclist reizen.

Turkish Airlines is de aangewezen vliegmaatschappij, met een uitstekend ticket waarbij wordt ingevlogen op Tabriz en teruggereisd vanuit Isfahan, inclusief prima aansluitingen en een gunstige prijs (ongeveer 700 euro p.p.).

Heb je belangstelling voor deze magische ontdekkingstocht? tropicalcyclist.contact@gmail.com