Expedition Cyclist tours:

Pamir Highway

ZO FABELACHTIG MOOI KAN BASIC ZIJN

Daar liggen we dan, op de vloer van de gastenkamer van het enige huis ergens tussen Jelandy en Alichur. Wie had dit gehoopt, toen we in Tajikistaans Dushanbe vertrokken richting Kirgizisch Osh?
In ieder geval past het nu perfect!

De kleine week van Khorog naar Murgab, het hart van de Pamir Highway, is zo anders dan alles wat we eerder in vijftien jaar Tropical Cyclist hebben beleefd. Gedurende ruim 300 kilometer is er eigenlijk niets wat aan het moderne leven appelleert, sterker nog: er is geen dorp te bekennen. Op een hoogte van meer dan 3.500 meter is dat ook niet zo verbazingwekkend. Het sporadische huis of 'yurt' dat na lange tijd opduikt, biedt ons de mogelijkheid om de tenten ernaast op te zetten en om van de kookkachels gebruik te maken.

Inner Ladakh

DE ADEMBENEMENDE TOPPEN VAN KLEIN TIBET

Bijna twintig jaar lang hielden we het niet voor mogelijk, een fietstocht mooier dan die over de Karakoram Highway of de Pamir Highway. En opeens gebeurde het toch: Inner Ladakh, de adembenemende toppen van Klein Tibet, in de Indiase Himalayas!

Schrikken ze af of dagen ze je uit? Drie bergpassen van 5.300(+) meter, de Wari La, de Khardung La en de Chang La. Ze zijn heel verschillend van aard, maar al hun beklimmingen en afdalingen hebben een ding gemeen: ze zijn adembenemend mooi. De natuur in haar puurste vorm, je hele lijf eraan onderhevig.
Ladakh is ook zoveel meer dan hoge bergpassen.

Mongolia

MONGOLIË, DAT LAND VAN DE ONEINDIGE RUIMTE

Het asfalt was nog steeds beperkt, gelukkig, want Mongolië is op z'n mooist als je fietst over het oneindige netwerk van paden. Accommodaties? De overnachtingen in de 'gers' en in de tenten overtreffen in alles het verblijf in stedelijke hotels. En onze meereizende Mongoolse koks bewijzen met elke maaltijd hoe lekker je kunt eten in de vrije natuur.

Mongolië, dat land van de oneindige ruimte, van de grenzeloze openlucht, van de ultieme vrijheid, daar moeten we weer naar terug, in juni 2018!

Peru-Bolivia

DE ANDES IN OPTIMA FORMA

'Twee maanden lang hebben we op grote hoogte geleefd. Op adembenemende hoogte, op koude hoogte, op hartverwarmende hoogte, vooral: op grootse hoogte. Voortdurend tussen de 2.000 en de 5.000 meter boven zeeniveau, snakten we naar zuurstof, rilden we van de kou, voelden we de zon als een koperen ploert op onze huid branden, kauwden we cocabladeren tegen de hoogteziekte en vooral: genoten we intens van alles wat de Andes aan natuur en mensen heeft te bieden.' Op 1 juli 2009 startten we in Ecuadoraans Quito voor een 60 dagen durende Overlanding-tocht die, na Peru en Bolivia, eindigde in Chileens Santiago. Ecuador en Chili waren zeker de moeite waard, maar de kroonjuwelen waren zondermeer Peru en Bolivia. Vandaar dat we deze twee landen eruit hebben gelicht en dat de 23-daagse tocht door dit deel van de Andes een van onze pronkstukken is geworden. Zelden meer diversiteit dan in deze drie weken op de fiets!